Kako će Bileća potrošiti kredit od 3 miliona maraka?

Kako će Bileća potrošiti kredit od 3 miliona maraka?

Opština Bileća narednih dana inkasiraće tri miliona maraka kredita za koji je garancije dala Vlada Srpske. Načelnik ove opštine Miljan Aleksić za portal Capital.ba rekao je da će kredit biti iskorišten za namirivanje postojećih dugova, te za neke projekte u budućnosti. Ali trenutno stanje u opštinskoj kasi pokazuje da kredit neće biti dovoljan ni za izmirenje dugova, a kamoli za investicije.

(FOTO: Turistička organizacija opštine Bileća)

Prema podacima iz Poreske uprave RS, Opština Bileća zaključno sa 1. martom ove godine za poreze duguje čak 2.530.584 marke.

Dug radnicima za plate posebna je priča. Kako je za „Direkt“ rekao predsjednik Sindikata opštine Bileća Milorad Vojnović, višim i nižim budžetskim korisnicima nisu isplaćene plate za februar i mart. Osim toga, dodaje Vojnović, Opština je svim radnicima dužna i regres za 2016. i 2017. godinu, a četerdesetak njih nije dobilo ni regres za 2015. godinu, jer nisu htjeli da tuže svog poslodavca. Budući da opštinska administracija broji ukupno 139 stalno zaposlenih, njen dug prema radnicima je ogroman.

- Ako uzmemo da je prosječna neto plata u Opštini oko 800 maraka, a da opština duguje svakom po dvije plate, te po najmanje dva regresa od po 1.100 maraka, dug je u prosjeku 3.800 maraka u netu po radniku – ističe Vojnović za naš portal.

Kad se sve zbroji, dug Opštine radnicima je oko 528.200 maraka, ne uključujući regres za 2015. godinu, te desetak radnika koji su zaposleni po ugovoru na određene poslove.

Poreski dug Bileće odnosi se na sljedeće stavke:
Skupština opština Bileća: 205.977,50 KM; JP Prečistač otpadnih voda: 117.600,81 KM; JU Kulturno-sportski centar: 105.737,28 KM;
JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Budućnost“: 101.904,10 KM; JU Centar za informisanje: 64.862,92 KM; JU Turistička organizacija opštine Bileća: 58.664,23 KM; JU Centar za socijalni rad: 53.858,51 KM; JU Dom kulture: 44.327,28 KM; JZU Dom zdravlja „Sveti Luka“: 1.777.651,35 KM.

Računica je jasna, od tromilionskog kredita Bileći ne ostaje ništa. Naprotiv, on nije dovoljan da zakrpi ni navedene budžetske rupe.

Da situacija bude još gora, Opština nije isplatila ni sve odborničke dodatke. Pojedini odbornici svoj novac naplatili su putem tužbi. Među njima je i Dražen Dunđer, odbornik Srpske radikalne stranke „Dr Vojislav Šešelj“ koji tvrdi da, i pored navedene tužbe, nije naplatio sve.

- Nama koji smo nedavno dobili odborničke putem tužbe, Opština ponovo duguje pet ili šest dodataka, a mislim da onima koji nisu tužili duguje i više. Čak su i odbornici iz prošlog skupštinskog saziva morali da tuže Opštinu da bi naplatili svoje dodatke za preko godinu dana mandata – tvrdi Dunđer za „Direkt“.

Stoga, Dunđer smatra da čelni ljudi Bileće nemaju baš mnogo razloga da se raduju dobijenom kreditu, jer mnogi čekaju priliku da naplate svoj dug, pa će, kako kaže, na adresu Opštine sada stizati sve veći broj tužbi onih koji su nezadovoljni.

A gdje su, pride, ostali opštinski dugovi? Koliko je Bileća dužna dobavljačima, nismo uspjeli da saznamo, jer u Odjeljenju za finansije danas nisu odgovarali na naše pozive. Nismo uspjeli da saznamo ni ko će imati prioritet pri isplati kad kredit stigne. Da li će prvo na listi biti vraćanje poreskog duga državi zahvaljujući kojoj je, na kraju krajeva, Opština i dobila kredit ili će to biti radnici?

Ova i brojna druga pitanja o stanju u bilećkoj Opštini, sa akcentom na budžet i potencijalna ulaganja, ostaju bez odgovora mjesecima. Ne nazire se rješenje ni najmanjeg problema, jer se skupštinska većina mijenja sa skoro svakim zasjedanjem. Tako se ni samo tri dana pred novu sjednicu Skupštine ne zna ko će imati većinu. Dakle, ne zna se ni kada će rješavanje ozbiljnih problema Opštine, odnosno građana doći na dnevni red.

Close