Kako se zapošljavalo u vrtić "Patrijarh Pavle" u Istočnom Novom Sarajevu

Kako se zapošljavalo u vrtić “Patrijarh Pavle” u Istočnom Novom Sarajevu

U predškolsku ustanovu „Partrijarh Pavle“ iz Istočnog Novog Sarajeva pojedini kadrovi zapošljavani su stranačkim, prijateljskim i rodbinskim vezama, tvrde sagovornici „Direkta“. Naši izvori tvrde da su neki od radnika, inače bliskih lokalnoj vlasti (SNSD-u, DNS-u, SP-u), na posao primani putem namještenih konkursa.

U vrtiću je u junu ove godine bilo zaposleno 17 osoba, zvanični su podaci koje je „Direkt“ dobio iz ove ustanove. Među njima, tvrde naši sagovornici, posao za rodbinu, kumove, prijatelje ili stranačke kolege obezbijedili su neki od visokopozicioniranih lokalnih političara.

Maja Pandurević, nekadašnja nelegalno postavljena direktorka vrtića, kuma je predsjednika Regionalnog odbora DNS-a Sarajevsko-romanijske regije Nenada Nešića. Obavlja posao pedagoga pod ugovorom na određeno vrijeme.

Kristina Glavaš supruga je predsjednika Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandra Glavaša (DNS) i, takođe, Nešićeva kuma, a ima ugovor na neodređeno vrijeme na mjestu stručne saradnice za finansije i računovodstvo.

Među prvima, tvrde naši sagovornici, u vrtić je zaposlena Snežana Šain. Ona je angažovana na mjestu saradnika na administrativnim poslovima na neodređeno vrijeme. Saška Aksić, pedagog pripravnik, bivša je snaha zamjenika načelnika Istočnog Novog Sarajeva Slobodana Pajića (SP).

Konkurs za Sašku Aksić

Na konkursu za pedagoga pripravnika na kome je primljena Saška Aksić (bivša Pajić) prijavila se i jedna od sagovornica "Direkta" koja nije željela da otkrivamo njen identitet. Tvrdi da je znala da je u pitanju nepotizam i da je konkurs namješten.

„Bilo je još prijavljenih kandidata. Pozvali su me na razgovor, postavili tri pitanja na koja sam odgovorila, nisu imali primjedbe. Nije mi jasno na osnovu kojih kriterijuma su bodovali kandidate. Poslije nekoliko dana obavijestili su me da je primljena kandidatkinja za koju je i bio namješten konkurs“, priča naša sagovornica, koja zbog toga nije željela da na cjeli slučaj ulaže žalbu.

Direktorka mimo zakona

Sporni konkurs bio je raspisan baš u vrijeme kada je na čelu vrtića bila Nešićeva kuma Maja Pandurević koja nije ispunjavala sve zakonske uslove za tu funkciju. To je potvrdila Prosvjetna inspekcija koja je izvršila vanredni inspekcijski pregled u ovoj Predškolskoj ustanovi i utvrdila da Pandurević ne ispunjava zakonske uslove za obavljanje direktorske funkcije.

SDS-ov Kosta Petrušić u izjavi za „Direkt“ podsjeća da, kako je i inspekcija tada utvrdila, Pandurević nije imala pet godina radnog iskustva u svojoj struci nakon sticanja diplome.

„Lokalna opozicija tada se žalila na to kako Pandurević ne ispunjava uslove da bude direktorka, ali inspekcija je već po službenoj dužnosti izvršila kontrolu i utvrdila da, zaista, nema. Nakon toga, ona je podnijela ostavku na to mjesto, da bi nju zamijenio SNSD-ov kadar Nikola Ašanin“, izjavio je Petrušić za „Direkt“.

On dodaje da "nije problem u njoj, ona je dobra žena", već da je suština da se "igraju ljudima i postavljaju ljude koji ne ispunjavaju uslove".

"Ona je dovedena u poziciju da se opozicija bavi njenim imenom, a možda žena nije loš rukovodilac, ali način imenovanja i favorizovanja je sporan“, tvrdi Petrušić za naš portal.

Nezavisni odbornik u Skupštini Istočnog Novog Sarajeva Dejan Šantić za naš portal navodi da su u periodu kada je na čelu vrtića bila protivzakonito postavljena direktorka, pojedini kadrovi primani i bez konkursa.

Dejan Šantić (Foto: Privatna arhiva)

„Radnici koji nisu vaspitači, a koji su se tu nalazili, dovedeni su po partijskim direktivama i svi bez konkursa. Za vrijeme Majinog rukovođenja, radnici su prvo dovođeni na ugovor o djelu, a onda su postepeno primani i raspisivani su konkursi koji su se prethodno prilagođavali njima. Tako je doveden i jedan portir, DNS-ovom linijom, zatim radnica u kuhinji, dok je Snežana Šain, kako se pričalo, dobila posao zahvaljujući SNSD-ovim vezama“, ističe Šantić.

Dodaje da je evidentno da je vrtić, između ostalog, služio za zapošljavanje podobnih kadrova i da su to vješto iskoristili lokalni funkcioneri.

„I Glavaševa žena je, koliko ja znam, od početka u vrtiću na različitim ugovorima, da bi kasnije i za nju bio raspisan konkurs, a ona bila najbolji kandidat“, navodi Šantić.

Njegove navode demantuje Aleksandar Glavaš (DNS), predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo i uvjerava da prilikom zaposlenja njegove supruge nije bilo ništa sporno, te odbacuje sumnju na nepotizam.

„To nije tačno, nije na posao došla nikakvim vezama. Moja žena se prijavila na konkurs na kome je bilo pet prijavljenih kandidata. Jedno je odustalo, a troje je imalo privatni fakultet. Moja supruga je imala iskustvo, završila je državni fakultet i imala je odrađen pripravnički“, ustvrdio je Glavaš.

Aktuelni direktor vrtića Nikola Ašanin, pak, nije želio da komentariše zapošljavanje kadrova koje je obavljano prije nego što je on postao direktor. U izjavi za „Direkt“ Ašanin kaže da je, ipak, zbog određenih nepravilnosti, nekoliko konkursa koji su ga dočekali na mjestu direktora, on poništio. Navodi da nove nije raspisivao.

„Svi radnici su primljeni u septembru 2017. godine kada je vrtić otvoren. Te dvije radnice (Kristinu Glavaš i Maju Pandurević op.a) ja praktično nisam ni zatekao na poslu i te mi stvari nisu poznate. Kristina je bila već na bolovanju, a kad sam a došao i Maja je uskoro otišla na bolovanje. Vjerujte, ja zaista nisam pratio ranija dešavanja, ja sam imenovan sa skroz drugog mjesta i nije mi poznato na koji način je vršeno zapošljavanje. Vidim kakva je sada situacija i ja sam to prihvatio. Nakon sto sam ja došao, primili smo dva medicinska radnika na konkursu, a njihovo zapošljavanje finansirala je jedna njemačka organizacija i taj program traje šest mjeseci“, pojasnio je Ašanin.

Do nekadašnje direktorke vrtića, u čije su vrijeme vršena zapošljavanja, Maje Pandurević, do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli da dođemo, a njen kum Nenad Nešić o eventualnoj umiješanosti u procese zapošljavanja u ovu ustanovu nije želio ništa da komentariše.

Nenad Nešić

Inače, predškolska ustanova "Patrijarh Pavle" zajednički je projekat Opštine Istočno Novo Sarajevo i Mitropolije dabrobosanske. Počeo je sa radom u septembru prošle godine, a prema podacima iz juna, vrtić je pohađalo 120 djece uzrasta od šest mjeseci do šest godina.

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)*

Close