Kako SIPA istražuje CIK: Budite ljubazni, dostavite nam dokaze o vašem nezakonitom radu

Kako SIPA istražuje CIK: Budite ljubazni, dostavite nam dokaze o vašem nezakonitom radu

Državna agencija za istrage i zaštitu je po nalogu Tužilaštva BiH počela istragu o nestanku papira namjenjenog štampanju glasačkih listića iz skladišta Centralne izborne komisije. Po tome kako je istraga nevoljko krenula, epilog se može već sada znati. Sve je u CIK-u po zakonu.

Foto: Žurnal

Izvor: Žurnal/Amarildo Gutić

Obazrivo sročen dopis dostavljen je polovinom jula ove godine iz Državne agencije za istrage i zaštitu, u Centralnu izbornu komisiju BiH.

„Državna agencija za istrage i zaštitu postupa po nalogu Tužilaštva BiH koja se odnosi na informaciju o nestanku papira iz skladišta Centralne izborne komisije BiH. Naime radi se o 10 tona papira koji je namjenjen za štampanje glasačkih listića. U vezi navedenog potrebno je da nam dostavite dokumentaciju koja se odnosi na izvještaje o utrošku papira namjenjenog za štampanje glasačkih listića u prethodnih 10 godina kao i svu drugu relevantnu dokumentaciju za koju smatrate da bi mogla poslužiti radu po naprijed navedenom“, piše u dopisu.

U prevodu, ovo znači da CIK može dostaviti dokumentaciju po svom izboru, koja može biti nedovoljna ili sadržajem ne pokazivati pravo stanje stvari. SIPA može, a i ne mora tražiti dodatnu dokumentaciju ili će neko zaključiti da na osnovu uvida u dostavljeno nema elemenata krivičnog djela.

Prisjetimo se samo kako je nekada Tužilaštvo i za bezazlenije slučajeve znalo angažovati brojne inspektore pa i specijalce koji su dolazili u institucije, uzimali ili kopirali dokumentaciju po prethodno pripremljenoj specifikaciji, plijenili računare i sve drugo relevatno za istragu.

U ovom slučaju kao da nije riječ o ozbiljnoj indiciji, a to je moguća zloupotreba pri štampanju glasačkih listića zarad eventualnog lažiranja rezultata izbora, treba li reći najvažnijeg trenutka demokratske države.

Čini se da ozbiljnije i sadržajnije pristupaju tržišni inspektori pri kontroli neke piljare!

„Takođe, uzimajući u obzir kompleksnost navedenog slučaja molimo vas da nam dostavite ime i kontakt osobe zaposlene u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, na poslovima koji se odnose na procedure prijema, knjiženja i utroška materijala odnosno papira namjenjenog za štampanje glasačkih listića, a koja bi nam mogla dati detaljnije pojašnjenje u vezi navedenog“, zaključuje se u dopisu SIPA-e CIK-u u kojeg je Žurnal imao uvid.

Znajući kako državno tužilaštvo odavno djeluje po političkim instrukcijama, može li neko povjerovati da će ono ozbiljno istraživati politički instruisanu Centralnu izbornu komisiju i dokazati lažiranje glasova koje njihove pojedine mentore održava na vlasti.

Žurnal je prije nekoliko mjeseci pisao o nedostajućoj dokumentaciji za 35,8 tona papira iz skladišta Centralne izborne komisije tokom posljednjih 10 godina, od kojeg se moglo odštampati pola miliona glasačkih listića!

To je još 2014. godine utvrdila i Komisija za utvrđivanje stanja u izvještaju dostavljenom CIK-u, a potom i državna revizija.

„Možemo reći da za 35.814,616 kg ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi se  utvrdila gdje se navedena količina papira nalazi“, navodi se u izvještaju komisije.

Kako bi demantovali Žurnal, iz CIK-a su potom prikrili ovaj izvještaj o manjku listića, a javnosti predočili frizirane dokumente!

Zar neko odista vjeruje da će ih sada ganuti uljudan dopis SIPA-e te im dostaviti kompletnu i tačnu dokumentaciju kako bi sami sebe optužili?

Close