Kakvi šabani

Kakvi šabani

Ne, osećaj vas ne vara. Ono što čitamo, gledamo, slušamo, ono što nam serviraju putem oficijelnih medija jeste bacanje prašine u oči. Da li i vi mislite da je smrt Šabana Šaulića i, što bi Saramago rekao, svi njeni hirovi, najvažnija stvar koja nam se desila u protekloj nedelji?

Mislite li da će to, osim njegovoj porodici, na bilo koji način odrediti budućnost naše zajednice? Pa zašto nam onda predstavljaju kao da hoće? Niti je to zbog znatiželje ljudi, niti zbog samog Šabana.

U pitanju je opšta šabanizacija naše stvarnosti u kojoj, u udruženom poduhvatu, učestvuju M&M –moćnici i mediji. Bombaduju vas onim što ne želite da znate, privatni predstavljaju kao opšti interes i iz sve snage se upinju da posumnjamo u svoj zdrav razum i rasuđivanje.

“Zaslužio sam novo auto” – ovom rečenicom načelnika Gradiške ošamutio nas je ponedeljak. Mada, Adžić nije izuzetak. Većina ljudi njegovog kalibra smatra da zaslužuje da im kupimo luksuzni automobil. Kaže on da nema smisla da se vozi kao neki tamo Pantić – paradigma večitog mlađeg referenta. A ne, mora on kao Šojić – prototip svih šabanskih direktora od vremena OOUR-a do danas.

Onaj Šojić bez skrupula, bez ideala, spreman da muziku sluša, pečenje jede, u vili živi, viskić pije i još mnogo toga radi “samo zbog preduzeće”. Tako i Adžić “neće da se vozi u limuzinu” zato što voli, nego zbog opštine i njenog ugleda. I, neće to biti poslednji slučaj. Svaki prethodni je prošao bez konsekvenci što će ohrabriti mnoge da nastave još bahatije.

Drugi udarac, takoreći kroše, dobili smo dan kasnije kada se pročulo da će za svoje zasluge Dragan Čavić biti nagrađen mekom stolicom direktora Elektrokrajine.

Nešto pre toga su se perjanice opozicije, pre svega PDP-a vajkale da je SNSD sve potkupio i ucenio. Po njima je to jedini razlog katastrofalnog ishoda izbora za gradonačelnike u nekoliko gradova. Ono što nisu rekli i nad čim se nisu zamislili je koliko su svojim ponašanjem doprineli tome. Nakon što su kadrove uhlebili u MIP-u ostali su bez i jednog argumenta. Potvrdili su da su isti, samo se drugačije zovu – takoreći drugo pakovanje.

Ali, da se vratimo simbolu postizbornog preletanja ove godine – Draganu Čaviću. Odavno je rečeno da odelo ne čini čoveka. Ipak, na osnovu omiljene boje se može ponešto zaključiti i o karakteru. A šta kaže psihologija o kaki boji? Vole je strpljivi i izdržljivi. Spremni da izdrže najveća poniženja i dovoljno strpljivi da sačekaju nagradu za to. A nagrada će sigurno doći, jer u ovom društvu za nepoštenje kazne nema.

Iako analitičari tvrde da je potrebno 60 godina da u praksi jednog društva zaživi demokratija, kod nas su političke elite za duplo kraće vreme uspele da obesmisle demokratske procedure. Kriminal, korupcija, laž i nepotizam se nagrađuju. Tačnije, mera vašeg uspeha i jeste to koliko daleko možete da idete u kršenju zakona, a da budete nagrađeni. To je jedina potvrda da pripadate eliti.

Zato šabani i nemaju meru. Jer, šabani jesu prava mera ove zemlje. Ako i nemamo hrabrosti da razumom priznamo, na nivou iracionalnog osećamo da stvari ovde jesu potpuno šizofrene. A situacija postaje gora. To je i razlog evakuacije iz ove zemlje. Jer, ako niste šaban, izvan ste čopora. U ovom Dogvilu, to znači da ste ovca za šišanje. Ili, još gore, jagnje za klanje.

Close