Kalinovik: Snežna idila sve teže pada

Kalinovik: Snežna idila sve teže pada

Zima je iscrpljujuća, a komunalno preduzeće ulaže sve napore kako bi što bolje očistilo puteve u opštini tvrdi Mileva Komlenović, načelnica Kalinovika. Meštani sa kojima smo razgovarali nisu zadovoljni trenutnim stanjem. Smatraju da je mehanizacija kojom se raspolaže, jedan traktor i dva skipa, nedovoljna za velike potrebe ove lokalne zajednice.

Čišćenje puteva je za nejaku mehanizaciju komunalnog preduzeća “Rad” iz Kalinovika ovih zimskih meseci nemoguća misija. Planinski teren, velika razuđenost, mestimični nanosi snega i do 2 metra, praktično uzaludnim čine nastojanje da se putevi do udaljenih sela održe prohodnim.

“Moja porodica svake godine, samo za registraciju četiri automobila, plati preko 2 hiljade maraka. Ako imamo u vidu da i Šumsko gazdinstvo u budžet uplati između 400 i 500 hiljada maraka naknade, zakonska obaveza opštine je da kvalitetno održava puteve", smatra Jovo Šupeta, meštanin sela Vihovići. Tvrdi da je stanje slično poslednjih petnaest godina kao i da problema imaju i tokom leta kada bujice izlokaju put i naprave “kratere” zbog kojih postaje nemoguće korišćenje jedinog puta koji vodi do njihovih kuća.

Odbornik u SO Kalinovik Anđelko Sladoje kaže da je evidentno da su angažovano ljudstvo i mehanizacija nedovoljni.

Odbornik Anđelko Sladoje

“Uprkos tome, zaista ulažu napore da svakom izađu u susret i pročiste puteve. Bio sam nezadovoljan čišćenjem puta Ulog-Dobro Polje koji održava preduzeće “Pavgord”, pa sam na sednici SO Kalinovik tražio da se oštro reaguje, pa čak i blokira put. Verovatno je to došlo i do njih jer se situacija nešto popravila. Put je stalno prohodan, s tim da se dešavalo da je samo jedna traka očišćena. Takođe, mislim da prema Kalinoviku ne vrše posipanje abrazivnim materijalom. Očigledno je da im nije prioritet. Posebno je loše stanje puta prema Kalinoviku, do sela Mosorovića”, ističe Sladoje.

Načelnica opštine Mileva Komlenović tvrdi da rade sve što je u njihovoj moći da odgovore na zahteve sugrađana i da je mehanizacija u punom pogonu.

Mileva Komlenović

“Primedbe su potpuno neopravdane. Mašine se praktično ne gase. Opština je razuđena, a raspored se pravi prema prioritetima. Iako pamtimo zime sa većim snegom, ova je veoma iscrpljujuća. Sve je čišćeno po nekoliko puta, jer je mećava stvarala nanose koji, na nekim mestima, prelaze 2 metra. Da su se žalili meštani sela Borija, razumela bih. Već treći-četvrti dan se odlaže čišćenje ka njima zbog urgentnijih slučajeva. Sahrane, pomeni, bolesni. Gripa koja hara. Uz to, uslovi su veoma teški. Zbog vetra i visokog snega, mašina je, recimo, nekoliko kilometara puta čistila ceo dan” objašnjava načelnica i dodaje da komunalno preduzeće raspolaže sa traktorom i skipom, a da je kao ispomoć angažovan i skip Šumskog gazdinstva.

“Sigurno je da mašine rade punim kapacitetom i da se pare ne čuvaju. Iako je za ovu namenu u budžetu planirano 35 hiljada KM ta cifra će biti premašena. Ali, ne uklapamo se u plan nego u potrebe. To vam je istina”, naglašava načelnica Komlenović.

Close