Kalinovik: Usvojen budžet za 2019. godinu. Na raspolaganju 2,6 miliona KM

Kalinovik: Usvojen budžet za 2019. godinu. Na raspolaganju 2,6 miliona KM

U ponedeljak je na sednici SO Kalinovik usvojen budžet za 2019. godinu koji će iznositi gotovo 2,6 miliona maraka. Time je ova mala lokalna zajednica stala uz rame Gacku koje godinama važi za opštinu sa najvećim budžetom po glavi stanovnika.

Kalinovik

Ako se u obzir uzme da je zvanični broj stanovnika Kalinovika znatno veći od stvarnog, kojih, prema tvrdnji opozicionih odbornika u SO Kalinovik Anđelka Sladoja i Duška Stanića, ima tek nešto više od hiljadu, ispada da na svakog stanovnika dolazi preko dve hiljade maraka.

Krojenje i prekrajanje budžeta

No, ako ostavimo brojke po strani, jer statistika nekad može da zavara, pomenuta sednica je ipak dobila neuobičajen tok. Za predloženi Nacrt budžeta za 2019. načelnica Mileva Komlenović nije dobila podršku svojih stranačkih kolega iz SNSD-a.

Politika je kompromis - Mileva Komlenović

Komlenović kaže da to nije čudno, da voli da čuje svačije mišljenje i da je i sam život kompromis, a politika još više.

Načelnik predlaže budžet i da je bilo isključivosti, bila bi donesena odluka o privremenom finansiranju. Međutim, ja nisam osoba sklona konfliktima. Načelnik jeste predlagač, ali volim i sa pozicijom i sa opozicijom da usaglasim stavove i samo tako se usvojeni budžet može posmatrati”, objašnjava ona.

Odbornici opozicije potvrđuju da načelnica jeste osoba sa kojom je moguće razgovarati. Ali i ističu da je politički talac svog formalnog zamenika Radomira Sladoja. Po njima, to je bilo očigledno na poslednjoj sednici na kojoj su odbornici vladajuće koalicije proglasili pauzu od sat vremena i prekrojili budžet.

Načelnica je pod ogromnim pritiskom, a izjavama pokušava da “pegla” situaciju. Oni su, u stvari, demonstrirali svoju moć. Sladoje se ne meša samo u neke proceduralne, sitne stvari. O krupnim donosi odluku samo on”, tvrdi Duško Stanić, odbornik SDS-a koji razlog za takav odnos snaga vidi u stalnoj pretnji opozivom načelnici ukoliko dodje do nesuglasica.

Anđelko Sladoje, odbornik PDP-a smatra da budžet ne dopire do običnog čoveka, a da lokalna vlast nema ideju kako da popravi stanje u opštini koja se gasi.

Anđelko Sladoje - odbornik u SO Kalinovik

Projekat Doma za smeštaj starih lica se ispostavio kao veoma dobar. Međutim, da bi bio samoodrživ, neophodno je duplirati kapacitete. Neočekivano, stranačke kolege su prepolovile sredstva planirana za ovu namenu.

Ispostavilo se da je ova inicijativa omogućila smeštaj 27 starih lica ne samo iz Kalinovika, nego i iz okolnih opština, Trnova i Foče, na primer. Pritom je otvorila posao za desetak ljudi. Ono što treba da bi ceo projekat bio samoodrživ je da se prošire kapaciteti, omogući smeštaj pedesetak osoba. Odbornici SNSD-a su, iz meni nepoznatih razloga, odbili da se priča kreće u tom smeru”, kaže Sladoje.

Dodaje da mu je žao što se njegova opština posmatra kao privatna svojina aktuelnog zamenika načelnika Radomira Sladoja, ali da je to neprijatna istina.

Načelnica Komlenović odbacuje tvrdnje da konce u opštini povlači njen zamenik.

Godinama sarađujemo. Ne preplićemo se u nadležnostima. On se bavi više političkim delom, oko projekata, tu ima korisnih ideja. Ja se bavim ovim drugim, Dakle, što se tiče zakonskih nadležnosti, tu nemam uticaja ni od koga. Ja sam neko ko je dugo u upravi, sa velikim iskustvom i dobrom namerom. I da imam neku vrstu pritisaka, imam kapacitet da im odolim, ali stvarno nemam. Ovo je meni treći mandat. Većina budžeta svih tih godina je jednoglasno usvojen”, objašnjava Komlenović.

Opština koja nestaje

Odbornik Duško Stanić

Odbornik Stanić se ne slaže sa ovom ocenom i kaže da su u poslednje tri godine svaki put odbornici opozicije glasali protiv predloženog Budžeta smatrajući ga sterilnim dokumentom koji ne donosi ništa dobro, razvoj ponajmanje.

I mada je Kalinovik opština na rubu RS, sa mnogo problema, u njoj se ne živi loše, tvrdi načelnica Komlenović.

Naš najveći problem je nepovoljna starosna struktura. To je ono što nas najviše urušava. Koliko god se trudili i kroz podsticajna sredstva za svako rođeno dete i sklopljen brak ublažavali posledice negativnog priraštaja, to ni izbliza nije dovoljno. Time bi se država trebala sistemski baviti. Sa druge strane, možemo da se pohvalimo da nemamo ni jednog pripravnika koji nije odradio pripravnički, tu je i program dnevnog zbrinjavanja dece sa smetnjama, podrška logopeda i defektologa. Sve radimo da život u Kalinoviku bude što prihvatljiviji i, generalno, ekonomski se ne živi loše”, naglašava.

Optimizam načelnice ne deli odbornik Stanić koji se slaže da niko nije gladan.

Ali su sredstva koja se iz budžeta izdvajaju za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu iz godine u godinu veća. Mnogo čega se lišavaju stanovnici Kalinovika. Pored ekonomskih, tu su i društvene tenzije. Jednostavno, atmosfera nije dobra, kritički stav ili drugačije mišljenje se ne tolerišu i, ako želite da ostvarite nešto od osnovnih prava, morate da ćutite i slušate. To je i razlog zašto se odavde beži”, obrazlaže Stanić

 

Close