Kanada pružila utočište mladoj Saudijki

Kanada pružila utočište mladoj Saudijki

Saudijka koja je pobegla od porodice i zabarikadirala se na glavnom aerodromu u Bangkoku tražeći azil, danas je avionom prebačena u Kanadu, rekao je šef tajlandske imigracione policije.

Rahaf Al-Kunun pred odlazak iz Bangkoka za Toronto

Izvor: BBC

Rahaf al-Kunun je prošle subote zaustavljena na aerodromu u Bangkoku kada je pokušala da otputuje za Australiju. Vlasti su htele da je vrate u Kuvajt gde je čekala porodica. međutim, ova 18-godišnja devojka se zabarikadirala u hotelskoj sobi na aerodromu i putem društvenih mreža skrenula pažnju na svoj slučaj.

Zatražila je pomoć od Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR) jer se plašila za svoj život ako se vrati u zemlju.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u svojoj izjavi istakao da se njegova zemlja uvek zalagala za ljudska prava i prava žena širom sveta. "Kada su UN zatražile od nas da odobrimo azil al-Kunun, prihvatili smo."

Kanada je prethodno razljutila Saudijsku Arabiju time što je pozvala na oslobađanje zatočenih aktivista za ženska prava u zemlji, što je navelo Rijad da protera kanadskog ambasadora i zamrzne trgovinu.

UNHCR je pozdravio odluku Kanade da pruži utočište mladoj Saudijki.

Visoki komesar UN-a za izbeglice Filip Grandi je rekao da je patnja ove mlade devojke privukla svetsku pažnju u proteklih nekoliko dana, istovremeno ukazujući i na težak položaj miliona izbeglica širom sveta.

Šta se dogodilo sa Rahaf Mohamed al-Kunun?

Rahaf je letom za Bangkok pobegla iz Kuvajta gde je bila sa porodicom na putovanju. Njen plan je bio da se dokopa Australije, ali joj je saudijski diplomata zaplenio pasoš. Saudijski predstavnici u Bangkoku su, pak, demantovali da imaju bilo kakvu ulogu u tome.

Tajlandski zvaničnici su prvobitno opisali njen slučaj kao "porodični problem" i rekli da će je narednog dana vratiti u Kuvajt.

Međutim, Rahaf al-Kunun je pomoć zatražila putem Tvitera zabarikadirana u svojoj hotelskoj sobi na aerodromu. Tako je alarmirala medije i međunarodnu organizaciju Hjuman rajts voč (HRW). Nakon toga je nekoliko zemalja, uključujući i Australiju, razmatrao njen zahtev za azil.

Zašto je pobegla?

Rahaf je novinaru BBC-a rekla da se plaši da će je ubiti porodica."Podelila sam svoju priču i svoje slike na društvenim medijima i moj otac je tako ljut jer sam to učinila. U svojoj zemlji ne mogu da učim i radim, zbog toga hoću da budem slobodna, da sama odlučim da učim i radim ono što ja želim", dodajući da se odrekla islama što se u njenoj zemlji kažnjava smrću.

Novinarima AFP-a je rekla da je pretrpela fizičko i psihičko zlostavljanje od svoje porodice, kao i da je bila zaključana u svojoj sobi šest meseci zbog toga što je ošišala kosu.

U Saudijskoj Arabiji žena mora dobiti odobrenje muškog rođaka ako želi da podnese zahtev za pasoš, putuje izvan zemlje, studira u inostranstvu na osnovu državne stipendije, da se uda, napustiti zatvor ili čak izađe iz skloništa žrtve zlostavljanja.

Portparol njene porodice je odbio da komentariše slučaj ističući da im je jedino važna bezbednost mlade žene.

Slučaj Rahaf al-Kunin je podsetio na još jednu saudijsku ženu koja je u aprilu 2017. godine iz Kuvajta, preko Filipina, krenula za Australiju.

24-godišnju Dinu Ali Laslum je porodica sa aerodroma u Manili vratila u Saudijsku Arabiju.

Pre nego što su je sustigli članovi porodice, iskoristila je telefon kanadskog turiste da putem Tvitera pošalje poruku i snimak, rekavši da će je porodica ubiti. Njena sudbina, po povratku u Saudijsku Arabiju, ostala je nepoznata.

Close