Kandidati za ministre poreski dužnici i osuđenici

Kandidati za ministre poreski dužnici i osuđenici

Formiranje nove Vlade Republike Srpske je u toku, a kao potencijalni ministri spominju se i osobe koje nemaju najčistiju prošlost. Neki su optuživani, drugi osuđivani, dok pojedini imaju hiljade maraka poreskog duga.

Foto: Capital

Piše: Svjetlana Šurlan/Capital

Potpredsjednik Ujedinjenje Srpske (US) i poslanik u Narodnoj skupštini RS Natalija Trivić spominje se kao kandidat za ministra porodice, omladine i sporta u budućoj Vladi RS iako duguje hiljade maraka Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na ime neplaćenog PDV-a.

Trivićeva je imala preduzetničku radnju „Misija NT“ u Laktašima iza koje je ostao neplaćen PDV, a račun ove radnje u NLB Razvojnoj banci zatvoren je u oktobru 2012.

“Dugovanje po osnovu PDV-a za obveznika “NATALIJA TRIVIĆ vl. MISIJA NT” preduzetnička radnja, na dan 28. novembar 2018. godine iznosi 33.405 KM”, rekli su za portal CAPITAL u UIO.

Dugovanja nisu spriječila Trivićevu da osnuje istoimeno udruženje građana u Banjaluci.

„Udruženje „Misija NT“ nema zaposlenih radnika, odgovorno lice je Natalija Trivić, djelatnost za koju je udruženje registrovano je umjetničko i književno stvaralaštvo i scenska umjetnost iizvođačka umjetnost“, navedeno je u privrednim registrima u podacima za poslovnu 2017.

Udruženje je lani imalo prihode od 46.360 KM i dobit od 10.914 KM, dok je dvije godine ranije imalo gubitak, i to 2016. godine u iznosu od 14.102 KM, dok je u 2015. godini minus udruženja bio 1.054 KM.

Račun tog udruženja bio je blokiran u dva navarata, 2013. i 2016. godine.

Udruženje posljednjih godina organizuje „Dukatfest“, internacionalni festival kulture u Banjaluci i okuplja folklorne ansamble iz cijeloga svijeta. Za to je Trivićeva posljednjih godina dobijala i grantove iz budžeta Srpske, ali i nivoa BiH, kao i stranih organizacija poput UNDP.

Čavićev kandidat iz sudnice u Vladu

Kao jedan od mogućih ministara ispred NDP-a Dragana Čavića spominje se i Boris Gašpar, koji je bio potpredsjednik Vlade Dragana Mikerevića. On je bio optužen za nesavjesno poslovanje i da je sa svojim pomoćnikom Bracom Vrančićem kršio propise čime su omogućili prodaju dijela poslovnih prostora “Boske” u namjeri pribavljanja imovinske koristi većem broju pravnih lica.

Međutim, poslije maratonskog procesa koji je trajao 20 mjeseci oni su krajem 2010. godine oslobođeni optužbi.

Firma „Green Blue“, na čijem se čelu nalazi Gašpar kupila je 43 odsto akcija Banjalučke berze, čime je postala njen najveći pojedinačni akcionar.

Gašpar je i zamjenik direktora srpsko-kineske firme „Sino RS Investment Group“ koja je registrovana u Banjaluci. On je blizak poslovni prijatelj sa Draganom Vasiljevićem, vlasnikom propalog „Farmlanda“, gdje je jedno vrijeme, prema pisanju medija, radio i Čavić nakon što mu je istakao mandat predsjednika Republike Srpske. Istovremeno Gašpar je Čavićev zet.

Đokiću presuda nije bila smetnja

U ministarsku fotelju bi ponovo mogao i Petar Đokić, lider socijalista. On je pravosnažno osuđen na tri mjeseca zato što je njegova privatna firma “ukrala” impulse Telekomu Srpske i tako zaradila gotovo 140.000 KM, objavili su ranije mediji.

To nije bila smetnja da Đokić do sada bude ministar u dva navrata, i to ministar rada i boračko-invalidske zaštite, a zatim i ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Srpske.

Kao potencijalni ministri spominju se i direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović koja bi mogla da se preseli u fotelju ministra finasija, ukoliko na to mjesto ne bude postavljen aktuelni savjetnik ministra finansija Dalibor Tomaš.

Moguće je imenovanje i Predraga Damjanovića, direktora Pedagoškog zavoda RS, na čelo Ministarstva prosvjete, ali u igri za to mjesto je i aktuelni ministar pravde Anton Kasipović, koji je već u jednom mandatu vodio prosvjetu.

Kao potencijalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede spominje se Stefan Mitrović, sin poslanika SNSD-a Vojina Mitrovića u čijem je vlasništvu i preduzeće „Oktan promet“, koje se bavi proizvodnjom savitljivih cijevi, ali i trgovinom naftom i naftnim derivatima. Mitrović je vlasnik i „Šipad komerca“, preduzeća koje se bavi trgovinom na veliko i suvlasnik „Panaflexa“ koji je u stečaju.

Zbog nacionalne strukture, u Vladi bi mogli da ostanu i Alen Šeranić, aktuelni ministar nauke i tehnologije, ministar ekonomskih odnosa Zlatan Klokić, ali i Lejla Rešić, ministar lokalne uprave i samouprave RS u zavisnosti koja opcija DNS-a je podrži.

Close