Klima li se skupštinska većina u Gacku?

Klima li se skupštinska većina u Gacku?

Ono što SNSD nije uspeo da osvoji, SDS će izgleda umeti da izgubi. Uprkos nastojanjima u protekle tri godine, SNSD-u nije pošlo za rukom da preuzme većinu u lokalnom parlamentu. SDS bi, zahvaljujući neradu, mogao da izgubi podršku koalicionih partnera, a time i većinu u gatačkoj skupštini.

Od 19 odbornika SO Gacko, poziciju čini 10 odbornika SDS, PDP, SRS RS. Opozicija je, sa druge strane, sastavljena od 9 odbornika SNSD, SP i DNS (sada DEPOS). Iako dijalog u lokalnom parlamentu postoji, preglasavanje sa 10: 9 je najčešći način odlučivanja.

Trogodišnja nastojanja SNSD-a da privuče bar jednog odbornika i time preuzme skupštinsku većinu su, uprkos upregnutim resursima, do sada bila neuspešna.

Ono što nije uspeo SNSD da osvoji, možda će poći za rukom SDS-u da izgubi budući da, pred nagomilanim problemima, pribegava taktici noja zabijajući glavu u pesak. Takav stav iritira koalicione partnere koji sve češće upućuju primedbe. Nezadovoljstvo postoji i u samoj SDS u Gacku u kojoj su trenutno pripreme za skupštinu stranke i izbor predsednika opštinskog odbora.

Rezultati (ne)rada

Život u opštini gotovo da je stao. Od rupa na putevima, do zgrade stare opštine, godinama se aktivnost lokalnih vlasti svodi na minimum i u poslednji čas, što se na svakom koraku oseti.

Prvi čovek opštine, ujedno i jedan od najdugovečnijih načelnika u RS, retko dolazi na posao. No, takav dugogodišnji komforan stav prema radnom mestu, čini se, ne nailazi na osudu, uprkos visokoj plati koju građani izdvajaju za rad svog načelnika.

Odbornici pozicije u SO Gacko

Njegov dvadesetogodišnji rejting je opasno poljuljan u komunalnim preduzećima koja zbog nagomilanih problema klize ka stečaju. Iako je radnicima Vodovoda obećana podrška, osećaju se izneverenim, a poslednje primanje koje su dobili je minimalac za decembar! Slično stanje je i u Komusu, ali i u Domu zdravlja koji državi duguje 2 miliona maraka, a doprinosi radnicima nisu uplaćeni poslednjih 60 meseci! Radnici sa kojima smo pričali, pored nezadovoljstva, nisu krili ni pomirenost sa sudbinom koja, po njima, može da donese samo krah.

Kosta Milićevć, potpredsednik SO Gacko, inače odbornik Radikalne stranke, kaže da su i dalje deo koalicje, ali i da su tražili razgovor sa načelnikom nezadovoljni odnosom unutar koalicije. Čak i da se desi da raskinu koaliciju, radikali ne bi prišli opozicionom bloku, nego bi glasali po savesti, naglašava on. Ističe da su članovi SRS RS iz hercegovačkih odbora odbili odluku predsednika stranke Milanka Mihajlice da kolektivno pristupe PDP-u. U narednim mesecima, kaže Milićević, doneće odluku kako će ubuduće delovati.

Predsednik kluba odbornika SDS-a u SO Gacko Miroslav Vuković je izričit da koalicija nije poljuljana, ali priznaje da su radikali imali prmedbe i da su tražli veći angažman od načelnika, pre svega da dolazi na posao. “ U suštini, neko je uvek nezadovoljan i to je potpuno normalno, ali mislim da će se doći do dogovora i da će sve biti u redu”, kaže Vuković. Da problema nema niti u koaliciji niti u stranci tvrde i odbornici SDS-a koje smo kontaktrali – Mitar Milošević i predsednik SO Jovan Kovačević ističući da ćemo se u monolitnost u pozicionim redovima uveriti već krajem meseca kada se očekuje sednica lokalnog parlamenta.

Demokratija na naš način

A do kraja meseca bi trebala da bude održana i Skupština gatačkog SDS-a na kojoj će se odlučivati o novom predsedniku Opštinskog odbora. Za sada su u trci dva kandidata. Pored višedecenijskog predsednika Milana Radmilovća, kandidovan je i Aleksandar Ćeranić koji je u prošlom sazivu bio odbornik u SO Gacko, a predstavlja mlađu postavu SDS-a. Naši sagovornici iz stranke ističu demokratsku prirodu izbora, ali smatraju da će se na kraju iskristalisati jedno ime, a to je Milan Radmilović. “Niko ne želi da ispadne nezahvalan ili da se zamera Radmiloviću. A svi su svesni da tonemo i da je krajnje vreme da mlađe snage preuzmu stranku. Sa druge strane, on sam (Radmilović) neće odstupiti i sve konce još drži u svojim rukama”, objašnjavaju situaciju članovi stranke .

Iako odbornici SDS-a ističu jedinstvenost, izbori unutar mesnih odbora su pokazali da među članovima stranke postoji značajan broj onih koji su nezadovoljni dosadašnjim radom u opštini, ali i stanjem u stranci. Neretko komentarišu da svojom indolentnošću i neradom praktično pomažu SNSD-u da pobedi na izborima sledeće godine.

Stanjem u opštini i rezultatima rada nisu zadovoljni ni pojedini članovi koalicionog PDP. Aktuelni zamenik načelnika opštne Radoica Antunović danas nije odgovarao na naše pozive, a kao što je i do sada bio slučaj, na poziv se nije javio ni Milan Radmilović, pa je javnost ostala uskraćena za njihov komentar.

Close