Ko će biti brži - institucije ili zub vremena?

Ko će biti brži – institucije ili zub vremena?

Odgovor na pitanje "Šta država radi za nas?" često se pronalazi u malim stvarima. Možda se baš ogleda i u ruševnoj zgradi u glavnoj ulici u Gacku o čijoj sudbini decenijama većaju lokalna i republička vlast. Da li će zub vremena nagristi zgradu pre nego što institucije reše stvar?

gacko-ruševina-mup

Ruševina u centralnoj ulici u Gacku može da se posmatra i kao eklatantan primer sa kakvom ekspeditivnošću sistem pristupa rešavanju konkretnih problema građana.

Zgrada je u vlasništvu MUP-a u kojoj dve porodice ostvaruju stanarsko pravo. Naslonjena na gradski parkić, od nje su ostali samo spoljni zidovi. Odavno je rastinje zaposelo unitrašnjost i probija kroz otvore koji su nekada prozori bili.

Policijska stanica je smeštena sa druge strane parkića. Decenijama je podstanar u zgradi u vlasništvu opštine Gacko i isto toliko vremena, sa promenjivim intenzitetom, se vode razgovori o iseljavanju PS Gacko i rešenju sudbine MUP-ove zgrade. 

Pitali smo načelnika opštine Gacko Ognjena Milinkovića kakve su ingerencije opštine prema objektu koji je prava opasnost za prolaznike. Situaciju ozbiljnijom čini i činjenica da se zgrada nalazi na obodu parkića u kome se često igraju deca.

ruševina-gacko

Pokrenuo sam to pitanje i otpočeo razgovore sa Policijskom upravom. Ono što mogu da kažem je da su naše ingerencije tu male pošto se radi o zgradi koja pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova RS. Oni treba da obeštete dve porodice koje ostvaruju stanarsko pravo, a potom da se zgrada sruši. Namera im je da u Gacku naprave novu zgradu za PS i da se isele iz zgrade koja je u našem vlasništvu što bi bilo i najbolje rešenje, objašnjava Milinković.

Dodaje da očekuje da će vrlo brzo, već tokom jeseni, rešiti taj problem.

Kako sada stvari, tačnije, zgrada stoji, jača oluja ili veći sneg bi mogli biti brži i rešiti ono što republička i opštinska vlast decenijama nisu.

Close