Ko krišom pali nevesinjsku deponiju?

Ko krišom pali nevesinjsku deponiju?

Na divljoj, a ujedno i jedinoj nevesinjskoj deponiji, smještenoj u mjestu Bišina na putu između Nevesinja i Mostara, nema više mjesta za smeće, tvrde sagovornici „Direkta“.

Pretrpana deponija (Foto: Direkt)

Pojedini građani se žale i strahuju od zaraze. Smrad je, kažu nam, nepodnošljiv, a situacija je tim gora što „neko“ često pali deponiju, pa se dim širi svuda okolo.

Jedan od građana koji nije želio da mu otkrijemo identitet kaže da deponiju krišom pali nevesinjski „Komus“, kako bi napravili još mjesta u deponiji, budući da su kapaciteti postojeće popunjeni, a na novu će se čekati još najmanje pola godine.

„Smrad je užasan. Okolina je zagađena, psi raznose smeće po putu. Mislim da ovo šalje lošu sliku o Nevesinju, ovo je jedna ekološka katastrofa“, kaže kratko jedan od građana.

Sa njim je saglasan i drugi naš sagovornik koji kaže da vjeruje da komunalci nelegalnim paljenjem prave mjesto za još otpada.

U deponiju se smeće odlaže više od decenije, kažu nadležni. Da stvar bude još gora deponija je divlja, nije napravljena ni po kakvim standardima, a ne postoje ni analize koje bi ukazale na to koliko je zaista okolina njome zagađena. Uprkos tome, javno preduzeće „Komus“ prinuđeno je da otpad istovara baš tu.

Romi pale deponiju?

Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Opštini Nevesinje Slobodan Šiljegović, u čijoj je nadležnosti deponija, ne krije da je odlaganje otpada veliki problem u opštini te tvrdi da je ekološka slika predjela sigurno narušena.

Prema njegovim riječima, otpad, ipak, ne pale radnici „Komusa“, već to navodno rade mostarski Romi.

„Stvarno nemamo takve informacije. Jedina saznanja koja imamo u vezi s tim jeste da deponiju neovlašteno pale pojedini Romi, sve zbog sekundarnih sirovina koje skupljaju na takav način“, tvrdi Šiljegović.

Na pitanje zašto bi Romi palili nevesinjsku deponiju, Šiljegović pojašnjava da „paljenjem otpada skupljaju sirovine koje kasnije prodaju“.

„Mi nemamo instrumente da to kontrolišemo i sankcionišemo. Definitivno, jedan od najvećih problema je to paljenje“, tvrdi on.

Foto: Direkt

Za pola godine nova deponija

U izjavi za „Direkt“ Šiljegović je najavio da bi Nevesinje trebalo da dobije novu deponiju koja će biti napravljena po svim standardima, čime će ovaj dugogodišnji problem konačno biti  riješen.

„Dobra stvar je da smo 2017. godine zajedno sa Fondom za zaštitu životne sredine i Vladom RS ušli u projekat upravljanja ambalažnim otpadom na teritoriji opštine Nevesinje, tako da se i jedna odrednica u tom projektu odnosi na pronalaženje nove lokacije za deponiju. Nama je problem to što je Nevesinje razuđena opština sa dosta prigradskih naselja, a imamo zakon koji kaže da deponija mora da bude udaljena najmanje kilometar i po od naseljenog mjesta, pa nam je izbor lokacije veoma sužen. Mi već imamo nekolike lokacije, pa se nadam da ćemo u narednih pola godine uspjeti da definišemo novu lokaciju i rasteretimo postojeću deponiju koja je definitvno pri kraju sa svojim kapacitetima“, zaključuje Šiljegović.

Inače, deponija u Bišini je deponija opštine Nevesinje koju održava javno preduzeće „Komus“.

Close