Ko se kome sviđa, ko se sa kim viđa

Ko se kome sviđa, ko se sa kim viđa

Neuobičajeno toplo vreme je možda potpomoglo da se usred jeseni rasplamsaju mnoge ljubavi. Neko je imao sreće da mu se uzvraća, neko samo voli, a neko je voljen. Kako to u ljubavi ume da bude, ima i prevarenih. Mada smo na Balkanu, srećemo i retka svingerska iskustava. Što bi narodni mudrac rekao, svakakvog cveća u BiH bašti.

i-bi-nedelja

Photo: Chloe / Galbe.Com

Nakon očijukanja, traženja sličnosti, a zanemarivanja razlika, varnice su sevnule između DEMOSA i NDP-a. Najavljen je brak dve stranke. Iako iskusniji, sa burnim ljubavnim životom, NDP je, čini se, indisponiran u novoj vezi pošto tata iz SNSD-a gaji duboko nepoverenje prema ćerkinom izabraniku. Ipak, mladoženja nije za odbaciti, ima svoju težinu na političkoj sceni, a i ćerka je sa falinkom, pa će dobro biti bar da ozvaniče svoje približavanje koje je više interesno nego emotivno.

Sa druge strane, partnerski odnos SNSD-a i DNS-a nikako da dođe na zelenu granu. Možda je to i logično budući da je jesen, lišće ljubavi je opalo i pokazalo da je grana na kojoj sedi Pavić pogrešna, takoreći suva. Pokušao je DNS da unese svežu krv u ovaj odnos, kako bi sebi podigao cenu, očijukao sa SDS i PDP, ali, za SNSD su to bili potezi očajnika nesposobnog da u vezu povrati staru strast.

U ovoj svingerskoj igri, ocvali DNS postaje smešan grčevito za rukave vukući SNSD koji ga napušta jer je već našao zamene. Na prvom mestu, ne po poželjnosti, nego po podatnosti, je Ujedinjena Srpska i njen servilni lider Stevandić. Iako u svom malom oboru deluje kao neprikosnoveni ljubavnik, na nesto širem planu, zavisi od milosti domine. Spreman da joj služi, za sada zadovoljava njene najperverznije prohteve.

Nežnu naklonost prema poštovanju zakona gaje u Komisiji Parlamentarne skupštine. Razmatrala je ona prstigle ponude za prvog čoveka SIPA-e. “Birač nađe otirač”, narodna je mudrost koja se može primeniti na ovaj slučaj. Komisiji isteklog roka trajanja pristigle su iste takve ponude sa teškom, takoreći, kriminalnom istorijom. Ipak, poput Kaponea koji je pao zbog poreza, a ne zbog kriminala i naši kandidati eliminisani zbog godina, a ne zbog dosijea. Deviza je “Bolje biti krimos nego star” koja ideji da položaj zloupotrebio nije samo onaj ko nije na njemu, daje novu dimenziju.

O ljubavi se pričalo, doduše na najnižem nivou, i u skupštinskim klupama. Sreća što nam je parlament impotentan, pa ga niko i ne uzima za ozbiljno niti računa na njega. Da je drugačije bi bili zgroženi spoznajom kakve tu kreature bez kulture, stila i stida drže banku.

Iako se nadao otopljavanju odnosa, ljubavi preko Atlantika izgleda za Dodika nema. Izvesni Palmer, umesto da sa koktelom sedi pod palmom, pojavio se pred Senatom i našeg prvog čoveka targetirao kao glavnog kočničara svekolikog političkog života u BiH. Mada su mu svoju ljubav izrazili mnogi, od Obrada Kesića, preko Petra Đokića, do Nenada Stevandića, odbijanje preko bare je teško doživeo.

Utehu je potražio u zagrljaju nesvrstanih. Ipak, prijem je bio kurtoazan, ali bez topline. Da nije bilo reportera SRNE na koga je naleteo lutajući ulicama Bakua, tačno ne bi imao kome da se izjada. Ovako je njemu mogao da kaže sve o značaju Pokreta nesvrstanih i drugim stvarima koje nikoga ne interesuju.

Godinu dana veze proslavljaju Višković i Vlada. Mada je često izgledalo da se ne zna ko koga vodi i uglavnom da neko drugi vlada, premijer je rekao da uvek može bolje i da će u drugoj godini na sto metara umesto za deset, trčati za devet sekundi.

Kad se sve sabere, senzualne varnice, emocije, pa i strast među običnim smrtnicima su ništa naspram jačine ljubavi prema vlasti na ovim prostorima. Nema te dubine gde se neće spustiti, te gluposti koje se neće dosetiti i nema tog poniženja koje neće podneti i sebi opravdati samo da bi zadobili i zadržali vlast.

A, ako ste zaboravili na šta su sve zarad ove ljubavi nad ljubavima spremni, brzo će vas i bolno, bar po zdrav razum, podsetiti. Naime, izbori su sve bliže.

Close