Koalicija "Pod lupom" pozvala CIK da objavi spisak građana koji glasaju putem pošte

Koalicija “Pod lupom” pozvala CIK da objavi spisak građana koji glasaju putem pošte

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje izbora u BiH, objavila je vanredno saopštenje za medije povodom većeg broja zabilježenih prijava građana i građanki o zloupotrebi ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte.

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ zabilježila je veći broj prijava građana/ki o zloupotrebi njihovih ličnih podataka u svrhu prijava za glasanje putem pošte na predstojećim Općim izborima 7. oktobra 2018. godine, bez njihovog znanja.

Predmetna aktivnost je krivično djelo prema krivičnom zakonodavstvu BiH i Koalicija apeluje na nadležne organe da reaguju, provedu opsežnu istragu i sankcionišu počinioce i nalogodavce.

''Pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK BiH) da javno objavi birački spisak građana/ki registrovanih za glasanje putem pošte u što kraćem roku, uz zaštitu ličnih podataka građana/ki ali uz navođenje imena i prezimena, mjesta glasanja i države za koju su građani/ke prijavljeni za glasanje putem pošte'', naglasio je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ''Pod lupom''.

Koalicija „Pod lupom“ poziva sve državljane/ke BiH, bez obzira na to da li imaju prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, da na internet stranici CIK-a provjere gdje su registrovani za glasanje na ovom linku. Sve moguće zloupotrebe ličnih podataka u svrhu izborne prevare građani/ke BiH mogu prijaviti CIK-u i Koaliciji „Pod lupom“.

Za predstojeće Opće izbore više od 77.000 birača registrovano je za glasanje putem pošte što je najveći broj do sada na izborima u BiH. Iz Koalicije navode da zloupotreba podataka u svrhu glasanja poštom nije jedina nepravilnost koju su evidentirali a koja se odnosi na glasanje putem pošte. Još u maju i junu mjesecu evidentiran je veći broj slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiH a gdje je uslov za učešće u nagradnoj igri bio da građani/ke pošalju slike lične karte sa obje strane. Sumnja se da su upravo ovi profili bili korišteni za navedene zloupotrebe.

Također, zabilježeni su slučajevi pritisaka stranačkih aktivista/ca u Republici Srbiji na državljane BiH da se prijave za glasanje putem pošte, pritisci na studente iz BiH u Novom Sadu kojima se nudio novac u zamjenu za lične podatke i prijave za glasanje putem pošte u njihovo ime, te masovne stranačke kampanje za glasanje putem pošte u drugim državama. Pored navedenog, CIK je odbio više od 9.000 prijava za glasanje putem pošte po raznim osnovama. Pojedinim građanima/kama su ranije isporučeni i pogrešni glasački listići za pojedine nivoe vlasti za glasanje putem pošte.

''Sve navedeno upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom u cilju utjecaja na izborni rezultat. Jedini koji imaju interes za takvo nešto jesu politički subjekti koji su registrovani za učešće na izborima te među njima treba tražiti nalogodavce i izvršioce ovih krivičnih djela'', rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ''Pod lupom''.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da sve uočene nepravilnosti u izbornom procesu prije izbornog dana i na izborni dan mogu prijaviti na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

Close