Koga ćeš ti da gušiš?

Koga ćeš ti da gušiš?

“Ne morate da odgovarate na pitanja svih novinara”, sugerisano je nedavno direktoru Bolnice u Trebinju. U narednoj fazi će biti: “Ne morate da odgovarate onima sa plavim očima ili nikome ko nosi crvenu jaknu. Ili nikome ko vam se baš ne sviđa”. Širok je dijapazon razloga za diskriminaciju, ali je poenta samo jedna- živimo u isključivom društvu. Imati stav je uvek bilo problematično, a sada postaje opasno.

Oborena je stranica “Direkta”. Izguran je novinar BN TV sa javne rasprave. Pre toga mu je osporeno pravo da postavi pitanja. Netrpeljivost prema bilo kakvoj kritičkoj misli u Hercegovini je u zamahu. U tom smislu se ne razlikujemo od ostatka države. Razlika je u pritisku i izražavanju animoziteta koji su u ruralnim područjima znatno veći.

Ljudi su umorni i uplašeni. Stvari su se otrgle kontroli. Samovolja i kriminal ogromnih razmera se odvijaju pred našim očima. Oni koji glume autoritete su postale groteskne figure. Ipak, I dalje imaju moć kojom drže u pokornosti. Zato i računaju da će ćutke proći i ovo šikaniranje svakog ko se kritički odnosi prema stvarnosti. Ukratko: Sloboda se lako gubi, a tako teško osvaja.

Krajnje je vreme da na svakom mestu gde se osećate poniženo ili obespravljeno kažete: Za nas niste dovoljno dobri! Možda je to vaše najbolje izdanje, ali niste zadovoljili. Kradete. Lažete. Živite u luksuzu na naš račun. Izgubili ste vezu sa stvarnošću. A sad nas i u rat gurate. Mislite da će sve to proći nekažnjeno? Pratićemo kako trošite naš novac jer, plaćamo mi vas. Oživećemo institucije i čekaćemo epilog. Podnećete račune.

Povratićemo i stranicu “Direkta”. Dok se to ne desi, kolege su tu. Spoznaja da niste sami već je jedna mala pobeda.

Close