Kolaps zdravstva u RS: Dugovi rastu, sindikati (p)ostali vladin partner!

Kolaps zdravstva u RS: Dugovi rastu, sindikati (p)ostali vladin partner!

Od bune zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj ponovo nema ništa! Iako im je, kako kažu, socijalno-ekonomski položaj ravan katastrofi, njihovi sindikalni predstavnici shvatili su da mogu još da trpe torturu aktuelne vlasti.

Piše: Žana Gauk/Žurnal

Imaju dijagnozu, ali stalno odgađaju terapiju. Za to vrijeme devastirani zdravstveni sistem grca pod teretom duga većim od 1,1 milijardu maraka, a njihove kolege niti mogu da odu u zasluženu penziju niti mogu da se liječe zbog neuplaćenih poreza i doprinosa.

Nakon još jednog u nizu “krajnjih rokova” od sedam dana u kojem su sindikati zdravstvenih radnika rekli da će odlučiti šta će sa štrajkom, andol pacijentu u poslednjem stadijumu karcinoma dala je Vlada RS.

“Vlada je saglasna da cijena rada za sve zaposlene u javnim zdravstvenih ustanovama bude 145 KM. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić ovlašten je da sa reprezentativnim sindikatima potpiše odluku o utvrđivanju ove cijene rada koja će biti primjenjivana od 1. oktobra 2019. Zadužuje se Ministarstvo da u saradnji sa sindikatima imenuje radnu grupu koja u roku od 30 dana treba da usaglasi izmjene zakonskog propisa i kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade u oblasti zdravstva”, stoji u zaključku Vlade od 26. septembra.

Šeranić je zadužen i da do kraja godine napravi novi nacrt zakona kojim se uređuje djelatnost u zdravstvu, uz konsultacije sa predstavnicima zdravstvenih radnika.

Novi rok za nove “krajnje odluke” je 30 dana! Štrajka, bar zasad, neće biti!

Ne prihvataju novu cijenu rada, ali biće partner Vlade 

U saopštenju dostavljenom medijima Savez strukovnih sindikata zdravstvenih radnika RS više ga nigdje i ne spominje. Sve zaključke Vlade podržava, osim onog o novoponuđenoj cijeni rada. Tu odluku neće potpisati.

“Razlozi za ovakvu odluku zasnivaju se na činjenici da se sa linearni povećanjem cijene rada za 10 KM ni u najmanjoj mjeri neće poboljšati neprihvatljiv i neodrživ materijalni i socijalni položaj zdravstvenih radnika, a procjenjuje se da će takva odluka negativno uticati na dalje radne migracije najstručnijih zdravstvenih radnika u RS”, stoji u saopštenju i napominje da će po drugm pitanjima biti partneri Vlade.

Nova cijena rada - Đajiću veća plata

Odluka o novoj cijeni rada će, sudeći po onim ranije donesenim bez saglasja socijalnih partnera, biti donesena. To znači da će plate rasti svim zdravstvenim radnicima pa i direktorima javnih zdravstvenih ustanova koji su doddatno u ponor gurnuli i radnike i bolnice i kliničke centre.

Samo Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, tako će biti nagrađen sa dodatnih oko 400 KM, iako je dug prema poreznicima povećao za oko 18 miliona KM.

Kada je 21. maja 2018. godine, kao istaknuti član vladajućeg SNSD-a, smješten u direktorsku fotelju najveće zdravstvene ustanove rekao je da se situacija stabilizuje, da po prvi put isplaćuje bruto plate, prevoz i edukacije radnika.  Evidentirani dug prema Poreskoj upravi RS u to vrijeme bio je oko 47.600.000 KM, a ukupna dugovanja UKC-a, zvanično, oko 97.000.000 KM.

Prema spisku dužnika zaključno sa 31. avgustom, dug iznosi 65.655.610 KM. Iako UKC to nikada nije potvrdio, ukupna dugovanja dostigla su enormnu cifru od oko 320 miliona KM.

Milionski poreski dugovi

Smjena rukovodećeg kadra nema, ali poreskog duga i te kako ima i u ostalim zdravstvenim ustanovama. Đajić je od jula do avgusta uspio da cifru umanji za oko dva miliona KM, ali ostali su uglavnom povećali dužnički plus. Svaka zdravstvena ustanova za iznos od 50.000 do nevjerovatnih 360.000 KM.

Bolnica Gradiška samo za porez duguje 12.748.573 KM, Dom zdravlja Banjaluka 2.433.074 KM, prijedorska bolnica “Dr Mladen Stojanović” 7.562.556 KM, bolnica “Mlječanica” 2.129.601 KM.

Dobojska bolnica “Sveti apostol Luka” duguje 31.620.379 KM, Dom zdravlja Modriča 4.801.749 KM.

Bijeljinski “Sveti vračevi” grcaju pod 14.364.479 KM, Dom zdravlja Vlasenica 2.213.975, zvornička bolnica – 1.484.421 KM…

Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu je ubjedljivo najveći dužnik u ovom dijelu Republike – čak 32.650.623 KM.

Ni stanje u Hercegovini nije bolje. Univerzitetska bolnica Foča duguje 23.133.174 KM, Dom zdravlja Trebinje 5.372.747, Dom zdravlja Foča 4.051.316, Dom zdravlja Bileća 3.220.758 KM…

Close