Komitet se opet pita

Komitet se opet pita

Komitet je među nama. Ta reč iz prošlosti, koja kod ponekog izaziva i jezu, vaskrsla je protekle sedmice. Bremeniti razgovori široke koalicije na kraju su porodili Radovana za komesara, pardon, premijera.

 

Kako je Dodik istakao, pregovori su bili mučni, na momente i neizvesni (ha,ha), da bi se na kraju odlučilo onako kako SNSD hoće jerbo je to, razume se, najbolje za narod i RS. Nismo prisustvovali pregovorima, ali, poznajući naše prvake, to izgleda ovako: “Evo, Radovan će biti premijer, nema tu šta da se misli. Poštujem ja tebe, ali oni tvoji mangupi i skorojevići moraju da lete. Posle će svako hteti da radi ovde šta hoće. Vidi kako je Perica odmah dao podršku. Koji koalicioni sporazum, koji k***? Ne sećam se da je nešto potpisano, moj Marko, nešto si ti to sanjao. Mandatar je naš, a i predsednik skupštine je naš, ovaj vaš, Čubra…znaš. Dobro se pokaz’o. Najbolje je tako. Ti,mala, ‘ajde naruči ćevape u Agape. Nemoj suši, prošli put me nešto nadimalo. Da to nešto valja, ne bi Japanci bili onako žuti, he, he, he.. A koji si ti? A…da, znam ti starog. Kaže da bi neki resor. Ehe, pa ne znam, videćemo. Imam one moje jabuke, ako to nekako možeš da središ. Jes’, jes’, onda ćemo da razgovaramo. Rusi? Ma, ko ih j***, rekao sam da ćemo se dogovoriti oko Elektroprivrede. Mogu za to, valjda, da im jabuke uvalim.”

I, tako to biva kod nas. Ovi niski razgovori visokih zvaničnika iznedre politiku koja će davati takt životu u totalitetu narednih godina.

Međutim, uprkos samouverenosti koja prosto isijava iz vladajućeg, ipak ne ide tako glatko. U ovoj šahovskoj partiji, iskustvo ne treba potceniti. A, ako ko ima iskustva onda je to Marko Pavić koji je odlučio da pruži otpor ugnjetavanju unutar koalicije eliminišući Čubrilovića kao omiljenog Dodikovog konja. Izazvalo je to potres i kod samog Čubrilovića koji pokušava da unutar stranke nađe podršku, ali i kod onih čiji je bio adut. Kako će na ovu “farbu” odgovoriti SNSD videćemo već na konstitutivnoj sednici Skupštine.

Iznenađujuću čvrstinu je pokazao Vukota Govedarica ostavši u sedlu nakon sednice Glavnog odbora SDS-a. I, za sada, porazio obor-knezove - Crnog Gruju i ostale Bjelice. Čini se da je Govedarica uspešno preskočio prvu prepreku koji su mu postavili stranački oponenti. Bitka je dobijena. Da li će i rat, videćemo u nedeljama koje dolaze.

Ako vam kojim slučajem zatreba, Gruevskog ne tražite kod kuće. Tražila ga je tamo policija, jer se nije pojavio u zatvoru. Ispostavilo se da je već u Mađarskoj. Diplomatskim putevima, preobučen u poštara, a neki kažu i u ženu, preko Albanije, Crne Gore i Srbije je otišao Orbanu u goste. Da li je još u Mađarskoj ili je stigao do Rusije koja se pokazala kao sigurno utočište balkanskih vladara, još je predmet spekulacija. Naravoučenije: ne verujte blindiranom Mercedesu, čak i kad vam ga nude ispod cene. Velika verovatnoća je da ćete jednom morati da bežite od kuće.

Mora da je mučenog Gruevskog imao na umu kada je u finišu sedmice Dodik izjavio da okreće ćurak naopako i uvodi novi praksu da imenuju odgovorne ljude na važne funkcije kako bi smanjili korupciju i ostvarili vdljive rezultate rada. Logično pitanje je zašto su proteklih decenija imenovali neodgovorne ljude. I kako će u novu praksu sa starim saradnicima? I zašto nova praksa baš sad kad su sa starom dobili toliku podršku i kad je bivša premijerka, a buduća predsednica, toliko zadovoljna rezultatima rada i rastom privrede?

Da smo na vreme čitali bajke, čvrsto verujem, znali bismo ko su loši momci i ne bismo tako prilježno pomagali zlim silama, alama i vešticama, palili prasićima kuću, Krueli izručili dalmatince, a Ivicu i Zlatokosu držali u zatočeništvu. Pa čak i crtani filmovi, da smo ih kojim slučajem gledali, mogli su da nas nauče tome da se zemlji u kojoj se pokvareni lav udruži sa hijenama ne piše dobro. Vrlo brzo u plodnoj oazi zavlada suša, sivilo, glad i očaj, a svako ko može beži glavom bez obzira. Da li vam to zvuči poznato?

 

Close