Koncesija za VE „Grebak“ gubitaškom preduzeću

Koncesija za VE „Grebak“ gubitaškom preduzeću

Vlada Srpske dala je koncesiju za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane „Grebak“ u Nevesinju gubitaškom preduzeću „VE Grebak“, koje zapošljava jednog radnika.

Ilustracija

Piše: Svjetlana Šurlan/Capital

Za firmu „VE Grebak“ u poslovnim registrima se navodi da je osnovana krajem 2016. godine i da zapošljava jednog radnika. Direktor je Admir Rahimić, a izvršni direktor Miralem Čampara.

Gubitak ove firme iznad visine kapitala u 2017. godini je iznosio skoro 130.000 KM, neto gubitak oko 61.000 KM, dok su joj kratkoročne obaveze bile iznad pola miliona KM.

U APIF-u se kao osnivači te firme vode Admir Rahimić, “IMPRO IMPEX” Mostar i Erich Preißler Windparkverwaltung GmbH.

„IMPRO IMPEX“ je mostarska firma čiji je direktor pomenuti Čampara, a zapošljava dva radnika. U 2017. godini to preduzeće je imalo prihod od 111.000 KM i dobit od svega 3.500 KM.

Ova firma ima još jedno preduzeće „VE Grebak“, ali registrovano u Mostaru, koje je do 2015. godine bilježilo gubitke, nakon čega više nema podataka o poslovanju.

O njemačkoj firmi koja se navodi kao osnivač nismo uspijeli naći detaljnije podatke, osim da je na ranije registrovanoj adresi trajno zatvorena.

Vlada RS je Rješenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane „Grebak“ u Nevesinju donijela na sjednici 31. januara.

Koncesija je data privrednom društvu „VE Grebak“ registrovanom u Nevesinju na period od 50 godina, računajući od dana zaključenja ugovora.

„Koncesionar je dužan uplatiti u korist budžeta RS jednokratnu koncesionu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 650.000 KM. Visina koncesione naknade za pravo korišćenja predmeta koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat času električne energije“, navedeno je u Rješenju Vlade.

Ako koncesioni ugovor ne bude potpisan u roku od dva mjeseca, koncesionar gubi pravo na koncesiju.

Procijenjena instalisana snaga vjetroelektrane je oko 49,5 megavata. Vrijednost investicije procijenjena je na 65 miliona evra.

Close