Konj pred zgradom OHR-a, okupljeni traže konkretan potez Incka

Konj pred zgradom OHR-a, okupljeni traže konkretan potez Incka

Nevladina organizacija Restart upriličila je performans "Potkivanje" ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

foto: Žana Gauk

Stefan Blagić iz pomenute organizacije je apelovao na OHR da se angažuje.

"OHR je trenutno jedina instanca vlasti koja može da reaguje nakon što je disciplinska komisija odbila da vodi postupak protiv Milana Tegeltije. Mislim da u ovoj državi nema pravde. Ime konja formalno nema nikakve veze da gospodinom Tegeltijom", naglasio je i dodao:

"Dajte reagujte ljudi, napravite konkretan potez. Samo tako ćete pomoći ovoj državi, u protivnom ćemo vjerovati da radite protiv interesa ove zemlje".

Podsjećamo, prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je odbacila disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, nakon čega su iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH reagovali navodeći kako su „neugodno iznenađeni ovom odlukom“ .

Zbog toga je Tegeltija uputio otvoreno pismo Upravnom odboru PIC-a, na šta je usledila reakcija brojnih ambasada, OHR-a i OSCE-a poručujući predsjedniku VSTV-a da „niko ne smije biti iznad zakona“.

Oglasila se i Ambasada Ruske Federacije u BiH navodeći da su „neprijatno iznenađeni“izjavom OHR-a te da „vrše pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje“.

Close