Kopač: BiH je zemlja velikih potencijala koji uvjek ostanu neostvareni

Kopač: BiH je zemlja velikih potencijala koji uvjek ostanu neostvareni

''Ako bi sada BiH ušla u EU sve Elektroprivrede osim HZHB koja ovisi o vodi bankrotirale bi preko noći'', poručio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač na Energetskom samitu u Neumu koji je počeo u utorak.

Janez Kopač na Energetskom samitu (foto: Patria)

Piše: Bljesak.info

Kopač je objasnio kako bi najefikasnija termoelektrana Stanari imala 20 milijuna eura gubitka godišnje i zatvorila bi odmah vrata.

''To je jaz koji se produbljuje i sve će biti teže uskočiti u put ka EU ako BiH neće sada razmišljati o tome'', rekao je Kopač.

Kopač je govorio o potezu EU koja je našla način subvencioniranja obnovljivih izvora energije, te opteretila ugalj cijenom za emisije CO2.

Generalni sekretarijat Energetske zajednice napravio je studiju kako bi taj način djelovao kada bi isti pravni okvir vrijedio i unutar Energetske zajednice tj. i u BiH, kao što važi u Hrvatskoj, Sloveniji ili EU, znači opterećivanja uglja sa cijenom.

''Time bi na godišnjoj razini skupili 240 milijuna eura koje bi morale biti samo za obnovljive izvore energije u cilju energetske efikasnosti. Na način da se to ne skuplja, indirektno se subvencionira proizvodnja uglja'', pojasnio je.

 Kopač je oštro prokomentirao dogovore o reformama u BiH.

''BiH je zemlja velikih potencijala koji uvijek ostanu neostvareni. Ono što se trebamo dogovoriti na državnoj razini, ništa ne funkcionira. Nema usvojenog scenarija, samo je  uvijek riječ o samo skupu članaka'', rekao je Kopač.

Rekao je da postoji nova nada nakon novih izbora, no da i dalje nema pravog sugovornika  ''Ljudi glasaju nogama, mladi odlaze, bez reformi nema budućnosti i to je nacionalno pitanje, a ne pitanje energetske zajednice'', istaknuo je.

Kopač je naglasio da uvjek rado dolazi u Neum, ali da polako postaje nezanimljiv "jer svake godine priča isto, a to je da su potrebne reforme, koje su sve napisane, ali nisu sprovedene, niti su zakoni usvojeni."

"Danas se crta nova granica između razvijenih i nerazvjenih zemalja. Nekad se znalo, zapadni dio je razvijeniji, mi tu na istoku Evrope malo manje razvijeni, Afrika je bila nerazvijena itd. Danas je to sasvim drugačije. Danas zemlje koje idu veoma brzo na put dekarbonizacije, postaju globalno konkurentnije. To su Kina, Japan, Kalifornija, EU, ne sva, uglavnom taj sjeverozapadni dio. Zemlje koje zaostaju u tome na dugi rok biće nerazvijene", istakao je Kopač.

 

Close