Kriza kao permanentno stanje u BiH

Kriza kao permanentno stanje u BiH

“Razgovarali smo o tome da svi spustimo loptu” izjavio je juče Adil Osmanović nakon sastanka delegacija SDA I SNSD-a. A kako to u praksi izgleda, videlo se danas kada je Osmanovićeva stranka najavila da će pokrenuti pravnu proceduru za promenu imena RS. Dodik je potom pozvao na donošenje odluke o razdruživanju.

Foto: Blic

Kako izgleda spuštanje lopte najavljeno nakon jučerašnjeg sastanaka delegacija SDA i SNSD-a čija je tema bila formiranje vlasti, tačnije, implementacija izbornih rezultata, videli smo danas.

SDA je najavila da će pokrenuti proceduru za promenu imena Republike Srpske, jer je taj naziv  diskriminatorski prema svima koji nisu Srbi, izjavio je član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je gostujući u programu Al Džazire rekao da ne vidi razlog za dramu kada se radi o pravnoj proceduri.

"SDA će odlučiti ko će pokrenuti pravnu proceduru, ali to će sigurno ići. BiH je multietnička država i nije u redu da se jedan deo BiH označava samo po jednom od naroda, pa ni entitet RS. Takođe, RS je, po Ustavu tog entiteta, multietnički, u kojem svi narodi i ostali građani trebaju biti ravnopravni. Dakle, to je diskriminacija prema svima koji nisu Srbi da se entitet zove po jednom od naroda", rekao je Džaferović.

Reagujući na najavu lidera SDA predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik je u Istočnom Sarajevu održao vanrednu konferenciju za medije sa koje je pozvao na donošenje odluke o osamostaljenju RS.

"Ako ste hteli da nas istjerate iz BiH, Republiku Srpsku, onda radite najbolji mogući posao. Izvršite ga do kraja. Ja nemam ništa protiv. Oni to smišljeno rade, njihovi savjetnici. Čuli smo lidera njihove partije koji kaže 'ja ću se čuti sa svojim saveznicima' pa ćemo o tome odlčiti'. U neformalnim razgovorima koje imam po Sarajevu, čak i sa ljudima iz diplomatskog sveta, jasno nam je da su njima neki njihovi prijatelji sugerisali, kojima se oni hvale, da upravo ovo ovako rade. Ovo nije njihova pamet. Mi smo spremni da idemo do kraja, jesu li oni spremni da idu do kraja? Pozivam SDS da bude s nama do kraja, da idemo u proces donošenja odluke NSRS u kojoj, ukoliko ova inicijativa ode u Ustavni sud, o osamostaljenju Republike Srpske. Pozivam SDS. Hoće li to da urade? Ja hoću, kolika god to cena bila. Ukidanje imena je ukidanje RS. Nema nikakvog drugog cilja. Ovo dolazi samo pet dana nakon što je Erdogan rekao da treba promeniti Dejtonski sporazum", poručio je Dodik i dodao da je to tačka preko koje se ne može preći.

Dodik je najavio za sutra sastanak sa liderima svih stranaka iz RS.

Oglasila se i predsednica RS Željka Cvijanović koja je rekla da je apelacija još jedan izraz neprijateljstva prema RS i odsustva tolerancije po čemu su poznati političko Sarajevo i SDA.

 

Close