Kršenje Zakona o javnim nabavkama se nastavlja

Kršenje Zakona o javnim nabavkama se nastavlja

I u 2019. je nastavljeno kršenje Zakona o javnim nabavkama rečeno je na konferenciji za štampu grupe nevladinih organizacija koja je u protekle tri godine pratila 9. 146 postupaka vrednosti preko 3,2 milijarde maraka.

Od početka godine analizirano je 1338 nabavki čija je ukupna vrednost 400 miliona maraka. Uprkos poražavajućoj praksi, izostaju reakcije nadležnih institucija i pravosuđa istakao je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Generalni nalazi ukazuju da se kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH, odnosno narušavanje sistema javnih nabavki i nesvrsishodno trošenje javnih sredstava građana nastavlja na svim administrativnim nivoima u BiH”.

Po prvi put je analizirano i iskustvo realnog sektora praćenjem 53 bh. kompanije koje su u procesima javnih nabavki učestvovale kao ponuđači.

Čak 88% ispitanih stava je da postoji praksa favorizovanja određenih ponuđača u procesu provođenja javnih nabavki. Isti procenat ispitanika smatra da je u procesima javnih nabavki prisutna korupcija. Takođe, preko 71% ispitanika navode zahteve tenderske dokumentacije kao alat za favorizovanje određenih ponuđača”, istakao je Aleksandar Draganić iz EDA Banja Luka.

Mnitoring tim
Konferenciju za štampu su danas u Sarajevu organizovali predstavnici timova Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender“ Banja Luka koji su u protekle tri godine pratili i analizirali proces javnih nabavki u BiH.

Među brojnim primerima kršenja zakona o javnim nabavkama registrovanih od početka 2019. naveden je i slučaj vršenja nabavke i davanja specifikacije „kao na slici“ (Srednjobosanske šume d.o.o. – nabavka traktora).

Uočeno je i da osoba zadužena za izradu tenderske dokumentacije nosi isto prezime kao i vlasnik firme koja je koncesionar vozila VW programa, a prema tenderskoj dokumentaciji je jasno vidljivo da ugovorni organ preferira VW Passat B8 (Brčko distrikt- Nabavka putničkog motornog vozila za potrebe Odeljenja za obrazovanje).

U segmentu nabavke i održavanja informatičke opreme primećeno je da se pojavljuju neprimereni zahtevi za licenciranim stručnjacima različitih profila ili previsoki uslovi tehničke i profesionalne sposobnosti, što za rezultat često ima pristizanje samo jedne ponude, čija je vrednost simbolično ispod procenjene vrednosti navedene u tenderskoj dokumentaciji.

Close