“Lanaco” i “Prointer” napravili tim za državne pare

“Lanaco” i “Prointer” napravili tim za državne pare

Ako ih ne možeš pobijediti, onda im se pridruži, stara je poslovica koja najbolje opisuje poslovne odnose najvećih IT kompanija u Srpskoj. “Lanaco” i “Prointer” su još jednom dobili zajednički posao u Vladi Republike Srpske i tako pokazali da nesuglasice nestanu kad je u pitanju novac.

Njima je kao timu povjeren posao „Održavanja sistema slabe struje“ u Vladi Srpske. Za usluge održavanja i popravki u objektima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu dobiće 737.000 KM, a posao će biti sklopljen na godinu dana, saznaje portal CAPITAL.

Prema Odluci o izboru, dvije najveće kompanije na IT tržištu Srpske nisu imale konkurenciju, tačnije niko osim njih se prijavio za ove poslove.

Zanimljivo je da je njihova ponuda identična procjenjenoj vrijednosti nabavke koju je sprovodila Služba za zajedničke poslove Vlade RS, a to je 630.000 KM bez PDV-a.

Podsjećamo, početkom godine, „Prointer“ i „Lanaco“ ušli su u zajednički posao vrijedan 24 miliona maraka. Riječ je o opremanju vaspitno-obrazovnih ustanova u Srpskoj računarskom opremom i softverom.

Do prije pet godina, ovakve poslove je dobijao gotovo uvijek “Lanaco”, ali pojava “Prointera” na tržištu, koji je kroz samo par godina postao jedna od omiljenih tehnoloških firmi Vlade i njenih institucija  primorao je poslovnu imperiju Nebojše Ninića da shvati da više nisu sami i da moraju da dijele.

Saradnja pokazuje i da je definitivno stavljena tačka na prethodne razmirice oko dobijanja državnih poslova.

Naime, iz “Lanaca” su tokom 2019. godine tvrdili da se „Prointer“ favorizuje u tenderima od lokalnih zajednica, preko fondova, do Vlade Republike Srpske.

Oni doduše nisu imenovali direktno „Prointer“, ali su naveli kako ista firma na isti način dobila tendere u drugim institucijama, za šta prilaže dokaze o dodijeljenim ugovorima iz kojih se vidi da se radi upravo o kompaniji „Prointer“ koja je usko povezana sa sinom Milorada Dodika, što je on javno potvrdio za skupštinskom govornicom.

Close