Licemjerje pod krinkom milosrđa

Licemjerje pod krinkom milosrđa

Nebojša Vukanović bez pomoći ostavlja hiljadu sugrađana - kakofonično prenose mediji Hercegovine i republike. Teško je drugačije, osim kao zlonamjernu, neistinitu i, na kraju (ili na početku?), nekolegijalnu okarakterisati tvrdnju koja nedvosmisleno stavlja metu na čelo nekome čije je javno djelovanje, slagali se sa njim ili ne, bilo na polzu nemoćnima, a uz nos i inat moćnima.

Mediji o Fondu solidarnosti nakon Odluke Ustavnog suda RS

Upravni odbor Fonda solidarnosti ga je označio kao jedinog krivca za to što će ranjive grupe ostati bez pomoći. Ko god da čini pomenuti odbor morao se zapitati jedno - ko ga, tako neustavnog, napravi?

Gdje je tu odgovornost stručnih službi i pravnika Trebinja koji su dozvolili da se neustavna odluka nađe na dnevnom redu? Imaju li odgovornost odbornici koji su, svjesni da je falična, ipak digli ruku za? Utisak je da ne, jer, nažalost, živimo u vrijeme kada se iza krinke milosrđa kriju lopovluk i licemjerje.

Kakvi su ljudi koji bez trunke griže savjesti upiru prst u Nebojšu, direktno ga okrivljujući za to što neko sada neće imati bebu, hranu, stipendiju, pomoć, podršku, istovremeno svjesni da njegove krivice nema? Ti isti ljudi, dakle, podržavaju kršenje zakona i Ustava republike u koju se kunu. I ćute, baš kao što su ćutali i vlastima oprostili nezakonsko raspolaganje njihovim ličnim podacima.

Biće da su trebinjski privrednici porez za Fond solidarnosti, ipak, doživjeli kao namet, ali nisu imali hrabrosti da se suprotstave i zaštite svoje interese. Lukavo su procijenili da će biti kolateralna korist u Nebojšinom ispravljanju neustavne krive Drine. I, ako je prilog već dobrovoljan, kako apostrofiraše, nijedan Ustavni sud ne može privrednicima zabraniti da dobrovoljno uplaćuju sumu na neki račun za pomoć.

Slično kao što rodbina žrtvu porodičnog nasilja okrivljuje kao nekoga ko bruka porodicu, tako se i Nebojša pokušava pretvoriti u žrtveno jagnje koje će se staviti na oltar kako bi u Trebinju zavladali harmonija i blagostanje.

Na sreću, Nebojši pomoć nije potrebna, uspješno se brani i sam. No, imamo potrebu da kao članovi redakcije „Direkta“, kao novinari i građani dignemo svoj glas protiv očigledne zamjene teza, protiv silovanja istine, kršenja Ustava RS i stavljanja mete na čelo nekadašnjem kolegi Nebojši Vukanoviću, te da se ogradimo od medijske hajke.

Smatramo da je medijski „topli zec“, kroz koji trenutno prolazi, sramota za sve javne poslenike. Apelujemo na kolege da ne gube iz vida elementarne uzuse novinarstva i da imaju na umu da čast građanske buntovnosti i slobodarskog duha trenutno brani Nebojša.

Svaka vlast bez kontrole postaje samovlašće, gubi samokritičnost i dodir sa realnošću. Otuda su građanska i medijska kritika i kontrola prva brana samovolji, a svaki čovjek, da parafraziramo Voltera, kriv je, ne samo za zlo koje je nanio, nego i za dobro koje nije počinio.

Redakcija "Direkta"

Close