Ljubinjski osnovci - Iz Panonije u Ljubinje sa pregršt nagrada

Ljubinjski osnovci – Iz Panonije u Ljubinje sa pregršt nagrada

Da se za Ljubinje čuje i u Panoniji pobrinuli su se osnovci iz ovog malog hercegovačkog mjesta. Sa Međunarodnog festivala dječjeg stvaralaštva “Na krilima djetinjstva” u Ljubinje su se vratili sa pregršt nagrada i priznanja.

Svaka je značajna na svoj način, a najveća je, kažu, to što su imali priliku da budu dio ovog takmičenja. Okušali su se u muzici, glumi, plesu, crtanju, poeziji i sportu.

U „Dramoletanju“ - izvođenju dramskih tekstova, osam učenika šestog razreda: Milica Mičeta, Dragana Medan, Magdalena Krulj, Andrea Bogdanović, Jovana Gordić, Luka Sikimić, Luka Sulaver i Arsenije Milićević su osvojili prvo mjesto za izvođenje predstave „Roditelji i djeca“. Učenice Dragana Medan i Magdalena Krulj su osvojile nagradu za glumačku bravuru.

Magdalena Krulj, koja je u nagrađenoj predstavi igrala ulogu djevojčice Ane, objašnjava za "Direkt" kako je predstava svojevrsna poruka svim roditeljima.

"Bili smo na rođendanu naše drugarice Jelene. Tamo smo razgovarali o tome kako naši roditelji nemaju vremena za nas. Idu na posao, a poslije toga slobodno vrijeme provode na društvenim mrežama. Htjeli smo da im ukažemo na greške. Htjeli smo da im kažemo da su nam sada potrebni, da nije samo važno to što su nam obezbjedili hranu i garderobu, već da nam je potrebno druženje i razgovor sa njima", kaže Magdalena i dodaje da je ponosna na svoje drugare, jer je njihov rad i trud prepoznat na pravi način.

Gluma je prvilači, ali nije sigurna da će to biti njen budući poziv.

"Volim da glumim i to mi predstavlja zadovoljstvo. Nisam baš planirala da se bavim glumom u budućnosti. Međutim ima jedan posao, hobi zapravo, koji je sličan glumi. Uz svoj pravi posao voljela bih da se bavim njime - pozajmljivanje glasa likovima iz crtanih filmova", dodaje Magdalena.

U kategoriji sportskog takmičenja “Igre iz davnina“ Ognjen Ćorović je, takođe, osvojio prvo mjesto.

U konkurenciji učenika nižih razreda na literarnom konkursu na temu „U skrovištu snova“ Natalija Sulaver, učenica IIa razreda osvojila je drugo mjesto. U istoj kategoriji, a za više razrede Milica Mičeta, učenica VIb razreda, je osvojila drugo mjesto, učenica VIb razreda Nevena Jahura je osvojila treće mjesto.

Ognjen Ćorović, učenik VIb razreda, je osvojio treće mjesto na likovnom konkursu u kategoriji viših razreda.

djeca panonija

U muzičkom dijelu takmičenja Marija Šljukić, učenica VIa razreda, osvojila je drugu nagradu publike i treću nagradu žirija.

Marija se na festivalu predstavila pjesmom "Samo da rata ne bude" od Đorđa Balaševića. Uspomene koje donosi sa sobom u Ljubinje bitnije su od svake nagrade.

"Osjećaj je prelijep. Ja se pronalazim u pjevanju i voljela bih da to bude moje buduće zanimanje", rekla nam je Marija.

Na festivalu su nagrađene i najljepše poruke svijetu. Fondacija „Tijana Jurić“ je nagradila poruku koju je radila nastavnica Vladenka Pižula. Za svoje poruke nagrade su osvojile i učenice Dragana Medan i Magdalena Krulj.

Učiteljica u Osnovnoj školi "Sveti Sava" Branka Pepić kaže za “Direkt” da sa festivala nose divno iskustvo.

"Biti učesnik na jednom Međunarodnom festivalu iz male sredine kao što je Ljubinje znači mnogo. Nagrade nam nisu u prvom planu, važnije nam je druženje sa drugarima iz različitih krajeva i sticanje novog prijateljstva. Ne mogu da ne pomenem drage ljude kao što su Minja Subota, Tode Nikoletić, Blagoje Baković, Božidar Kalezić i druge koji su se na poseban način trudili da djeca uživaju na Panoniji.Tamo smo svi jednaki. Uživamo u glumi, plesu, pjevanju, slikanju, sportskim igrama”, kaže Pepić.

Dodaje da slični festivali nedostaju Republici Srpskoj.

“Djeca su zainteresovana za takmičenja, kreativna su i imaju šta da pokažu. Nadam se da će u budućnosti neko imati više sluha za ovakva druženja kod nas. Slažem se da kod nas nema dovoljno kapaciteta za njegovanje dječji talenata, ali trebamo raditi na tome da se to prevaziđe. Treba samo volja, rad i disciplina i rezultati sami dolaze. Volim svoj poziv i uživam u radu sa djecom”, zaključuje Pepić.

Inače, festival "Na krilima djetinjstva" održan je od 12. do 14. juna u Panoniji kod Bačke Topole, mjestu gde je, kako je poručeno, dečje stvaralaštvo i kreativnost najveće blago koje odrasli moraju da njeguju i čuvaju.

Close