Ljubo Vuković i njegov branilac pred sudom ponovo o "Direkt" portalu

Ljubo Vuković i njegov branilac pred sudom ponovo o “Direkt” portalu

Pred Okružnim sudom u Trebinju danas je održana sjednica vijeća na osnovu žalbi optuženog Ljuba Vukovića i njegovog advokata Jugoslava Milanovića na presudu iz maja ove godine. Naime, po ovoj prvostepenoj presudi Vuković je osuđen na novčanu kaznu od 5.000 maraka i oduzimanje imovinske koristi zbog produženog krivičnog djela falsifikovanje isprave. 

Palata pravde Trebinje (FOTO: Direkt)

U svojim izlaganjima Vuković i njegov advokat danas su se više puta osvrnuli na rad našeg poratala, spominjući ga u negativnom kontekstu, te stavili do znanja sudskom vijeću da je u sudnici naša novinarka. 

Vukovićev advokat Jugoslav Milanović na početku sjednice vijeća pred Sudom je rekao i da je “Direkt” opozicioni portal, te da se miješamo u sudski postupak zbog toga što smo objavili tekst “Vuković se žalio na presudu - Tužilaštvo nije”. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća Bojan Stević prekinuo je Milanovića i naglasio da to nije predmet ovog postupka. Pored Stevića sudsko vijeće su činile sudije Duško Popić i Milosav Pikula. 

U svom izlaganju, nadalje, Milanović je kazao da ostaje pri svemu što je naveo u žalbi, te naglasio da je presuda Osnovnog suda kontradiktorna sa dokazima i svjedocima koje je sud djelilimčno ili u potpunosti prihvatio.

On je, izmaeđu ostalog, prokomentarisao to što je Sud najprije, nakon što je saslušao Gordana Mišeljića i Aleksandra Vujića, njihove izjave uzeo kao objektivne i prihvatljive, a isti iskaz Ljuba Vukovića kao neprihvatljiv. 

Dodao je i da Sud nije prihvatio iskaz Vukovićevog vozača, jer je htio da preuzme odgovornost na sebe. 

I Milanović i Vuković su podsjetili kako je Vukašin Papović u svom svjedočenju rekao da ne poznaje Ljuba Vukovića. 

Između ostalog, Vukovićev branilac je naveo i da je vještačenje faktura bilo, kako je rekao, apsurdno, jer je vještak bio diplomirani inženjer tehnologije, što, kako je pojasnio, nema nikakve veze sa vještačenjem koje je provodio. 

Milanović je zaključio da je presuda Osnovnog suda u Trebinju nezakonita i zatražio da Okružni sud prihvati žalbu. Dodao je i da nije postojao osnov za oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi. 

“Nemamo nijedan iskaz svjedoka niti materijalni dokaz koji mog branjenika dovodi u vezu sa ovim krivičnim djelom”, zaključio je Milanović. 

U svom obraćanju Ljubo Vuković je naglasio da ostaje pri onome što je naveo u žalbi, ali da bi neke dijelove želio dodatno pojasniti. 

On je naveo da ga je pogodilo pisanje našeg portala, te da smo ga, kako je ustvrdio, lažno osudili prije suda. 

On je dodao da su komentari na tekstovima na našem portalu bili “užasavajući” i da je u njima dobijao i prijetnje smrću. 

Vuković je, takođe, komentarišući naš rad, kazao i da sutkinja u presudi nije napomenula da se presuda prije pravosnažnosti ne smije objavljivati.

“A ovi su to već objavili”, rekao je Vuković, a predsjedavajući Stević ga je upozorio kako to nije u fokusu predmetnog postupka. 

On je u više navrata naglasio da nije kriv i podsjetio da je kao istaknuti pravnik godinama obavljao niz odgovornih funkcija, koje je pred Sudom i pobrojao. 

“Postupajućoj sudinici to ništa nije značilo da me kazni novčano i oduzimanjem imovinske koristi”, kazao je Vuković i dodao:“U mojoj užoj i široj porodici ima 17 diploma više stručne spreme, ne ovih sad kupljenih diploma, i niko do sad nije procesuiran i kažnjen”.

U svom izlaganju on je podsjetio i to da ni Tužilaštvo u prvobitnoj optužnici nije tražilo oduzimanje protivpravno stečene koristi, da bi u izmijenjenoj optužnici tužilac to pogrešno sabrao.

Politički motivisan proces

Takođe, Vuković je naveo da je cijeli proces protiv njega politički motivisan, s ciljem da se on u očima javnosti diskredituje te dodao da zna i ko stoji iza toga. U pitanju su, kako je kazao pred Okružnim sudom, dvije osobe, koje su se oko svega toga dogovorile u jednoj kafani u Banjaluci. 

“Jedna osoba je iz Trebinja, jedna iz Banjaluke. Imena znam, ali nisu bitna trenutno”, rekao je Vuković. 

Zapitao se i kojom je metodom odabrano da baš on bude procesuiran među svim vozačima, kada na spiskovima iz slučaja Vukašina Papovića, tvrdi, ima i “zvučnijih imena” od njegovog. 

“Ima oko 60 lica koja su sada na visokim pozicijama”, rekao je Vuković. 

Okružni javni tužilac nije tražio da prisustvuje sjednici.

Inače, Ljubo Vuković je odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Bileća i izvršni direktor u Hidroelektranama na Trebišnjici. 

Ljubo Vuković i njegov advokat zatražili da se sa suđenja isključi novinarka “Direkta”

Close