Lukač povlači član o fotografisanju, usvojen nacrt zakona o policiji, Evropska unija upozorava

Lukač povlači član o fotografisanju, usvojen nacrt zakona o policiji, Evropska unija upozorava

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u Srpskoj, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije. Taj nacrt jedan je od dva sporna nacrta koja su se na ovom zasjedanju našla na dnevnom redu skupštine. Drugi je nacrt zakona o javnom redu i miru o kojem će poslanici raspravljati kada zasjedanje bude nastavljeno a to će biti 23. aprila.

Izvor: Gerila

Usvajanjem nacrta predviđa se, kada bude gotova kompletna zakonska procedura, da bude formiran rezervni sastav policije. Rezervni sastav trebalo bi da broji do dvadeset odsto od ukupnog broja policajaca u Republici Srpskoj. Ministar Dragan Lukač ranije je govorio da se rezervni sastav formira zbog problema sa migrantima, prije svega. U nacrtu zakona o policiji još je niz spornih stavki kojima se prema tvrdnjama različitih organizacija civilnog društva povećeveju ovlaštenja policiji na štetu demokratije što su u Vladi demantovali.

Inače, juče u srijedu, u Banjaluci su bili najviši predstavnici kancelarije Evropske unije u Bosni i Hercegovini koji su održali nekoliko sastanaka sa predstavnicima ministarstva i Vlade ali i pojedinim novinarima iz Banjaluke. U Banjaluci je na odvojenim sastancima sa predsjednikom NSRS Nedeljkom Čubrilovićem i predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem bio visoki predstavnikk međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko. Predstavnici Evropske unije nisu okrivali detalje sa sastanaka ali Gerila nezvanično saznaje da je predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Srpskoj jasno stavljeno do znanja da EU neće tolerisati usvajanje retrogadnih zakona koji za cilj imaju ograničavanje slobode govora, građanskih prava i demokratije u državi koja, makar u načelu, ima cilj da postane dio Evropske unije. Gerila saznaje da su predstavnici Evropske unije ozbiljno zabrinuti i uslovima u kojima rade novinari u Republici Srpskoj (to je potvrdio i najnoviji izvješttaj Reportera bez granica) i da smatraju da je ugrožavanje prava i slobode novinara na djelu ali da je neprihvatljivo.

Saznajemo, prije usvajanja oba sporna zakona moraće biti oragnizovane sveobuhvatne javne rasprave a ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač već je najavio da će iz nacrta zakona o javnom redu i miru biti izbačen član koji se odnosi na fotografisanje policajaca. Bilo je predviđeno da se za fotografisanje policajaca kažnjava onaj ko fotografiše jer se to moglo tumačiti kao ometanje službenog lica na dužnosti.

Close