Mališani uče da plivaju na Bilećkom jezeru

Mališani uče da plivaju na Bilećkom jezeru

Bilećki mališani koji još uvijek nisu savladali tehnike plivanja moći će to da urade u narednih osam dana na Bilećkom jezeru u mjestu Čepelica, a sve u okviru školice plivanja za djecu „Osvitak“ koja je danas počela sa radom.

Foto: Direkt

Prve plivačke zamahe uz pomoć instruktora Nebojše Kulidžana već danas načinilo je tridesetak mališana.

Jedna od njih je i Nina Vujović kojoj je ovo bio prvi susret sa plivanjem.

“Zadovoljna sam kako je protekao prvi čas. Dobro sam se provela danas. Bilo je zanimljivo, naučili smo da se opustimo“, kazala je Nina.

Organizator školice je Zavičajni klub “Osvit”, a njegov predsjednik Miodrag Hrnjez  - Ljumo kaže da je cilj da što veći broj djece nauči da pliva te da za desetak godina u Bileći ne bude neplivača.

“Škola plivanja je nastala na osnovu ideje plivačkog maratona. Mi smo stekli uslove da možemo da krenemo sada sa školom. Napravili smo lijep ambijent i ovi ljudi sa strane su prosto fascinirani kako to lijepo izgleda, tako da smo praktično dobili bazen na otvorenom. Procjena je da sada preko 70% djece iz Bileće ne zna da pliva. Osim toga, postoje i oni plivači koji znaju da plivaju ali ne znaju pravilno“, rekao je Hrnjez.

Profesor fizičkog vaspitanja i sporta Nebojša Kulidžan obećao je da će se potruditi da u narednim danima sva djeca koja se prijave u školu plivanja nakon obuke budu plivači.

„Danas smo savladali strah od vode, opustili se kroz par nekih igrica, tako da smo sad prešli iz potpunih neplivača u tzv. plutače. To je prva stepenica ka plivačima. Narednih dana ćemo raditi intezivno na poboljšanju tehnike disanja i plutanja da bismo uvrstili tehnike kraul, prsno i leđno koje su najbitnije, a za malo bolje i odvažnije ćemo raditi tehniku delfin. Bitno je od početka raditi tehniku disanja i opuštanja, održavanja na vodi, a sve ostalo lako će doći”, kazao je Kulidžan.

Dodao je da prilikom učenja djece da plivaju veliku grešku roditelji prave kada djeci daju pomagala u vidu mišića i šlaufa.

Školica plivanja će trajati osam dana, a treninzi će trajati sat vremena. U slučaju kiše, treninzi će biti odgođeni.

Svi koji su zainteresovani da nauče da plivaju treba da dođu u 12 časova kod splava “Apolon”, poručili su organizatori.

Close