Manjinski akcionari ERS: Izvlači se dobit iz zavisnih preduzeća

Manjinski akcionari ERS: Izvlači se dobit iz zavisnih preduzeća

Matično preduzeće „Elektroprivrede Republike Srpske“ isisava dobit iz zavisnih preduzeća zbog čega kriju konsolidovani godišnji izvještaj, tvrde u Udruženju akcionara energetskog sektora (UMAES), a piše Capital.ba.

Savjet tog Udruženja uputio je otvoreno pismo Matičnom preduzeću ERS, Komisiji za hartije od vrijednosti RS i Banjalučkoj berzi u kojem navodi da Zakon o računovodstvu i reviziji Republike Srpske propisao obavezu sastavljanja revizorskih izvještaja za subjekte od javnog interesa, velika pravna lica te matična preduzeća koja sastavljaju konsolidovane izvještaje.

„Pored toga, Zakon o privrednim društvima propisuje obavezu objavljivanja konsolidovanog godišnjeg izvještaja Matičnog preduzeća MH „Elektroprivreda Republike Srpske“. Taj Zakon je propisano da navedeni konsolidovani izvještaj mora biti objavljen na berzi ili na internet stranici matičnog društva“, naveo je Tripko Krgović u ime Udruženja manjinskih akcionara energetskog sektora.

Istakao je da godišnji finansijski i revizorski izvještaji Matičnog preduzeća ERS, do sada, nisu objavljivali na stranicama Banjalučke berze, kao ni na stranicama ERS-a.

„Finansijski izvještaji MP ERS nisu objavljeni ni na stranicama APIFa – Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, iako su po zakonu trebali biti objavljeni“, dodao je Krgović.

Po statutu Matičnog preduzeća ERS rad istog je javan.

„Finansijski i revizorski izvještaji poslovanja tog preduzeća se skrivaju od javnosti. Razlog je očigledan – Holding ERS isisava dobit iz zavisnih preduzeća“, tvrde manjinski akcionari.

Dodaju da je nemoguće da je holding u 2019. godini poslovao sa dobiti u iznosu od približno 33 miliona KM, dok su zavisna preduzeća istovremeno, zbirno, poslovala sa gubitkom u iznosu od 25,6 miliona KM.

„To je abeceda i osnovni postulat ekonomije. O tome smo se oglasili u prije pet mjeseci i od tada se nije desio nikakav pozitivni pomak. Takvo finansijsko i pravno nasilje, u kojem većinski akcionar zavisnih društava uzima dobit od svih ostalih akcionara mora što prije prestati. Na ovaj način se manjinski akcionari stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na većinskog akcionara zavisnih preduzeća i jedinog akcionara Matičnog preduzeća“, istakao je Krgović.

Iz Udruženje manjinskih akcionara energetskog sektora pitaju kada će konačno kompletni godišnji finansijski i revizorski izvještaji ERS-a biti dostupni na stranicama Banjalučke berze?

„Ovo nije samo pitanje manjinskih akcionara zavisnih društava, već ključno pitanje za povratak povjerenja u tržište kapitala i finansijski sistem Republike Srpske. Akcije energetskog sektora su, bez dileme, najvažnije i za budućnost Banjalučke berze“, zaključuje Krgović.

Podsjećamo, portal CAPITAL je lani objavio da je cijela „Elektroprivreda RS“ zaradila duplo manje od „Male stanice“!. Cijela ERS, uključujući Matično i deset zavisnih preduzeća, „teška“ je 3,5 milijardi maraka, a u 2019. godini je imala neto dobit od svega 455 hiljada maraka, pokazali su finansijski izvještaji tog Mješovitog holdinga.

Nakon što je, protivno Statutu, Matično preduzeće ERS prethodnih godina krilo, prošle godine je konačno objavilo finansijske izvještaje o svom poslovanju u 2019. godini, kao i za cjelokupan Mješoviti holding. Međutim, sada nema dostupnih izvještaja za 2020. godinu.

Close