Mašem Kustom kao kistom

Mašem Kustom kao kistom

Da otvorim gondolu i da je nazovem Emir Kusturica. Malo da prkosim tamo njima u Sarajevu, a malo i da ovi besposleni na internetu da se zanimaju. Kad Kustom zamašem kao zastavom, neće ništa videti. Mogu da im uvalim šta god hoću.

-bi-nedelja

Alo, Aco - pozvao je početkom nedelje Mile svog sabrata na Andrićev venac.

Pritisli me ovde kao mutavi, te potpisao si ulazak u NATO, te pokrenuo si MAP, kao da to nešto menja na stvari. Ma, Aco, ništa ne vredi što si ti čestitao. Ne popuštaju. Navalili, što ovde kažu, kao policija na igračke.

Znam da je tebi teže. Jes', čuo sam za Krušik, a i Mali naje… ovaj, nadrljao. Da sam na tvom mestu rasturio bih to po kratkom postupku, kao Željka logiku.

Vidiš kako je kod mene. Profesori kao baje. Ne sme to glavu da digne. Kažem im da ćemo formirati neko telo za zaštitu republike, a oni se utrkuju koga prvog da primim. Samo klimaju glavom, mirni kao deca kad se unerede. Da ne poveruješ.

Ali, nisu svi kao profesori. Ovi nevaspitani i bezobrazni se navrzli da objavim dokument, seli mi za vrat. A šta misliš da se ti oglasiš, da još jednom pohvališ dogovor? Ne bi vredelo? Aha, ne smeš od Rusa. Kažeš da uzmem nešto drugo da skrenem pažnju?

Pa, sad. Šta misliš da zatvorim Pericu zbog Stanara? To bi baš odjeknulo. Ali, ne mogu. Treba mi sad da podrži ovog smetenjaka u Savetu ministara. Jesi li video kako je lepu izjavu dao da mnogo očekuje od formiranja vlasti? Odmah se vidi da je u trendu, takoreći megatrendu. Toliko je inteligentan da je diplomirao za godinu dana. Ono, jeste. Ovi tvoji su diplomirali i za kraće. Ali, tu su i Rusi. Ne smem mnogo da ih ljutim sad kad sam potpisao ovo sra…mislim, program.

Ti nešto otvoriš da skreneš pažnju? ‘Bem li ga, ne znam, ima li šta da se otvori.

Eto, bio sam u Nevesinju sad, zbog nekog zemljotrešćiča. Ne, nije zbog mene. Pre je bio zemljotres, ja sam posle došao. A, zamisli neki mangupi komentarisali da nevolja nikad sama ne dolazi. Rekao sam da im odmah popišu imena. U Gacko se, dok se ja pitam, neće zaposliti. A pitaću se, dok je brava, ražnja i šatora, hehehe.

Ali nije uspelo to u Nevesinju da im skrene pažnju. Mada se i Natalija uključila i odmah zatvorila škole i vrtiće. Pa, može to kod nas. Ma ko je…šiša roditelje, nek se snalaze kako će na posao. Treba da budu srećni što su uopšte zaposleni, jel tako?

Obećao sam im dati sto hiljada od Vlade. Pa, dobro, mogu da obećam. Ovde ti je, kako da ti kažem, nagodan narod. Ništa ne pitaju niti se bune. A ja kad dođem, pa to se klanja, pritrčava da se pozdravlja, pisma stavljaju u džepove. Jednom mi i odelo pocepali. Toliko me vole.

Niti oni znaju šta je čija nadležnost, niti pitaju kakve ja veze imam sa Vladom. Naviklo je to da sluša. A Višković se i tako ništa ne buni. A kako da se buni kad bi, da mene nije bilo, još raspoređivao kamione kod onog ludog Rajka. Kaže on meni: "Ti, šefe, samo k'o kod svoje kuće". A i jeste moja. Nisam ja džaba glavu u gepeku nosio boreći se za ovu stvar. Doduše, nije baš roba kao tvoja u Staroj Pazovi. Svaka čast, čuo sam. Kod mene ništa trava, samo cigare, ali dobro. Takva vremena bila.

Sad je, bože sačuvaj. Evo, otišao ja Kusti na rođendan, a oni zagrajali što sam išao helikopterom. Pa, neću valjda peške? A bilo je dobro. Kad Kusta slavi, on ne žali. Šteta što nisi bio.

Setih se sad, ima neka gondola na Jahorini. Šta misliš da nju otvorim? I najavim još jarbol na vrhu planine. Vesića ismejali zbog jarbola? Pretili da će da ga nataknu?

Pa, dobro, ne mora jarbol. Može još neka gondola. Da kažem da ćemo je pružiti od Jahorine do Banja Luke? Bila bi to najduža gondola na svetu, da i nas po nečemu prepoznaju. A ubio bih tim udarcem još dve muve. Preskočio bih ovaj Teheran dole i ujedno dočekao da sa visine mahnem ovoj dvojici iz Predsedništva. Draže bi mi to bilo nego da od prodaje Elektroprivrede dobijem još jednu vilu u Beogradu.

Hvala ti, brate, Aco. Taman ću tu gondolu da otvorim, da to na velika zvona objave novinari, malo da skrenem pažnju. Još ću je nazvati Emir Kusturica. Malo da prkosim svima u Sarajevu, a malo i da ovi besposleni imaju čime da se zanimaju na internetu. Kad Kustom zamašem kao zastavom, neće ništa videti. Mogu da im uvalim šta god hoću. Ja se raspričao, a decembar stgao.

'Ajde, brate Aco, moram na čestitku kod Cece. Mi, smo elita, moramo da se držimo zajedno. Vidiš li da su ljudi obezobrazili.

Hajde, čuvaj se i pozdravi Andereja. Reci da je Mile završio ono što smo se dogovorili. Uzdravlje!

Close