Mektić o dešavanjima u Banjaluci: Demonstracija sile iza koje stoji SNSD

Mektić o dešavanjima u Banjaluci: Demonstracija sile iza koje stoji SNSD

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, komentarišući za N1 jučerašnje nemire u Banjaluci, kazao je da nije bilo potrebe za reakcijom policije, niti za privođenjima, te da je u pitanju samo demonstracija sile iza koje stoji SNSD. 

Foto: N1

Mektić smatra da je namjera bila da se silom ukloni skup i ljudima zabrani da legitimno, mirno i dostojanstveno traže pravdu.

"Dakle, da bi opravdali takav motiv oni su iskonstruisali čitavu situaciju da je problem Davor, da ga treba krivično goniti, da postoje određeni elementi krivičnog djela i onda mu odredili policijsko zadržavanje, iako je bilo izvjesno da Tužilaštvo neće ni predlagati mjeru pritvora. Kao što su spinovali priču da je pokojni David kriminalac, sada idu na to da kriminalizuju i Davora i čitav narod koji se okuplja i traži istinu i pravdu”, kazao je Mektić.

Na pitanje novinarke da li je juče bilo prekomjerne upotrebe sile ili zloupotrebe ovlaštenja policijskih službenika, Mektić uvjerava da je u pitanju nepotrebna demonstracija sile.

“Na skupovima se nije dešavao nikakav incident, niti je bilo ko pozivao na incidente i nepoštivanje zakona i Ustava. Naprotiv, Davor je u svakom svom govoru pozivao da sve bude mirno i dostojanstveno. To je osveta zato što je SNSD vidio da je traženje takve pravde na Trgu Krajine u Banjaluci nanijelo štetu SNSD-u na izborima i da je katastrofalno loše prošao i da bi umanjili da dođe do daljeg pada popularnosti – krenulo se na jedan potpuno nasilnički način da se obračunaju sa mirnim građanima koji su se juče zatekli na Trgu”, naveo je on.

Mektić je za sva dešavanja optužio politiku SNSD-a.

"Vidi se po tome što je odmah juče reagovao Milorad Dodik kao predsjednik SNSD-a jer on po funkciji koju obavlja i obnaša nema nikakvu nadležnost da se miješa u čitavu tu situaciju, jer ne obavlja nikakvu funkciju u Republici Srpskoj”, kazao je Mektić.

Pojasnio je da je u pitanju poruka narodu da će, ukoliko se ne bude slagao sa vlastima u RS, naići na "palicu i okidač od automatske puške".

“Ovdje se stavlja do znanja da će se policijske snage upotrijebiti, odnosno zloupotrijebiti prema svemu onome što ima bilo kakvo demokratsko obilježje, a ne služi interesima SNSD-a. Vidjeli ste juče da pripadnici specijalne policije sa dugim cijevima drže prste na okidaču, vidjeli ste policiju koja poteže pištolje da se obračuna sa narodom koji se u tom momomentu zatekao tu – zatekli su se obični ljudi koji jednostavno nisu odobravali takvu demonstraciju sile", naveo je Mektić.

Cijeli intervju čitajte OVDJE

Close