Migranti pod šatorima u Velikoj Kladuši dočekali prvi snijeg

Migranti pod šatorima u Velikoj Kladuši dočekali prvi snijeg

U kampu Trnovi u Velikoj Kladuši grupa migranata u neuslovnim šatorima dočekala je prvi snijeg koji je počeo da pada u noći s ponedjeljka na utorak.

Udruženje Are You Syrious? na svojoj fejsbuk stranici objavilo je fotografije koje prikazuju samo dijelić onoga sa čim se susreću migranti u kampu Trnovi. Većina migranata snijeg i niske temperature dočekala je u ljetnoj obući, bez adekvatne odjeće i bez čvrstog skloništa pred nadolazećom zimom. Sakupljaju mokra drva kako bi zapalili vatru i makar malo se ugrijali.

Novinar Amir Purić iz Velike Kladuše ističe za „Direkt“ da je oko 800 do 1000 migranata u Kladuši, ali da je najteže ovima u kampu Trnovi.

“Na tom mjestu je ovih dana bilo 200-300 ljudi. Pomaže im nekoliko nevladinih i međunarodnih organizacija, uglavnom je ta pomoć u hrani i odjeći, ali Velikoj Kladuši i Unsko-sanskom kantonu nedostaje smještajnih kapaciteta za sve migrante koji se tamo nalaze. Oko 300 migranata se nalazi u čvrstim objektima, a ostali su ili u kampu Trnovi ili po praznim i napuštenim kućama ili negdje u privatnom smještaju (kod domaćih ljudi)”, pojašnjava Purić.

Za sada nije poznato hoće li migranti biti izmješteni u neki od prihvatnih kampova u Sarajevu, Mostaru ili Bihaću.

Šatorsko naselje Trnovi u Velikoj Kladuši postoji od maja ove godine, a migranti koji se u njemu smjenjuju nadaju se da će uspjeti da pređu hrvatsku granicu i domognu se boljih uslova za život.

Više fotografija improvizovanog šatorskog naselja Trnovi možete pogledati na fejsbuk stranici Are You Syrious?.

Close