Milanka Kovačević, novinarka "Direkta": Na mene je stavljena meta, rečeno mi je da ne idem sama nikuda

Milanka Kovačević, novinarka “Direkta”: Na mene je stavljena meta, rečeno mi je da ne idem sama nikuda

Biti predmet vijesti za novinara je opcija kojoj nerado pribjegavaju. Otuda, nismo bili skloni da indicije o potencijalnoj opasnosti obznanimo. Međutim, kolege su, osim bezrezervne podrške, dale sve od sebe da javnost upoznaju sa teškim okolnostima u kojima svi radimo i pritiske kojima smo izloženi samo zato što poštujemo etiku i kodeks profesije.

Milanka Kovačević

"Direkt" na svesrdnoj podršci zahvaljuje kolegama sa portala Žurnal, koji su objavili intervju sa našom novinarkom, kao i kolegama sa portala Gerila čiji je jedan od osnivača, novinar Vladimir Kovačević, nedavno brutalno pretučen ispred svog stana u Banjaluci. U nastavku pročitajte današnji Gerilin intervju sa Milankom Kovačević.

Piše: Gerila

Novinarka Direkt portala Milanka Kovačević, sve češće se susreće sa prijetnjama i napadima posebno putem naručenih tekstova, a prije nekoliko dana joj je sugerisano da više obrati pažnju na svoju bezbjednost. 

Iako "Direkt" portal funkcioniše tek nekoliko mjeseci, novinari i urednici postali su česte mete napada, a kako se saznaje, Milanka Kovačević je postala smetnja i ljudima iz struktura Policije RS.

Nakon serije tekstova o umiješanosti načelnika Policijske uprave Trebinje Žarka Lakete u mnoge nezakonite radnje, nepotizmu, ali i o povezanosti policijskih struktura i kriminalnog miljea, Kovačevićoj je od strane pojedinih izvora sugerisano da ne treba sama da izlazi napolje, da ne hoda noću i da provjeravai okloo i ispod automobila.

„U suštini, ja to stvarno ne doživljavam kao neki problem, još uvijek, ali meni je prije nekoliko dana sugerisano da obratim pažnju da može nešto da mi se desi,  a znam dobro da je načelnik Policijske uprave Trebinje na sastancima više puta mene apostrofirao kao neki element koji treba eliminisati ili tako nešto, veoma se negativno izražavao i znam da je policajcima sugerisano da sa mnom ne kontaktiraju, ni privatno ni bilo kako drugačije“, izjavila Kovačevića za Gerilu.

Kako navodi, njoj je takva sugestija stigla iz više izvora, potpuno nezavisnih, a opet koji su u vezama sa tim policijskim strukturama. Pritisci su krenuli  i putem naručenih tekstova u pojedinim medijima, gdje su pojedine organizacije kao što je izvjesna „Čast otadžbine“ po već oprobanoj matrici optužile Kovačevićevu da je strani plaćenik koji napada strukture MUP-a RS.

„Nemam ja neki pretjerani strah, ali naravno da razmišljam o svim mogućnostima, pogotovo u svjetlu dešavanja sa paljenjem automobila Adise Arapović ili premlaćivanja kolege Vladimira Kovačevića”, dodaje Milanka.

Kovačevićeva dodaje da ima informacije da je nakon brojnih njenih tekstova reagovao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač koji je naredio načelniku PU Trebinje Laketi da podnese tužbu za klevetu, pa je tako prije 20-ak dana na adresu Kovačevićeve stigla i tužba sa odštetnim zahtjevom od 3.000 KM.

„Atmosfera nije pogodna za bavljenje ovim poslom. Ja ne znam kakve je Vladimir  Kovačević imao indicije, ali sve ovo što je uslijedilo poslije za mene je bilo razočarenje, jer vidim da ne postoji ni država niti postoji neko ko će ozbiljno da obeshrabri neki naredni napad. Naši resursi su veoma ograničeni kada je riječ o zaštiti, pogootovo kada u BiH imamo dešavanja koja su više nego zabrinjavajuća, a bez razrješenja. Naša najbolja zaštita je da sa ovim informacijama izađem u javnost“, kaže Kovačevićeva.

Posebni problem leži i u činjenici da je ova hrabra novinarka majka četvoro djece, koja su svjesna svih tih dešavanja.

„Uvijek postoji neka potencijalna opasnost, oni znaju šta se dešava , ja ih vozim u školu i ne bih voljela da oni dođu u bilo kakvu opasnost”, navodi novinarka Direkt portala.

Napadi i paljenje automobila inspektorima

Kakva je situacija na području koje pokriva PU Trebinje, govori i podatak da je u Trebinju u posljednjih pet godina zapaljeno 16 automobila koji su u vlasništvu policajaca, a u martu i avgustu ove godine i automobili inspektorima Poreske uprave, a da ništa od toga nije rasvjetljeno.

„Takva vrsta pritiska prosto postoji i ko se na bilo koji način suprotstavi bude opomenut. Mnogi pošteni policajci dobronamjerno obiđu oko mog automobila i provjere ima li kakvih dešavanja.  Sugerisano mi je da na prostoru koje pokriva Policijska uprava Trebinje ima nekoliko desetina bezbjednosno interesantnih lica, a koji su na slobodi. Jasno je s kim su takvi ljudi u bliskim odnosima i šta mogu i rade za malo para”, zaključila je Kovačevićeva.

Close