Minić: Zbog nelegalnog prometa svinja afrička kuga u nekoliko opština u Hercegovini

Minić: Zbog nelegalnog prometa svinja afrička kuga u nekoliko opština u Hercegovini

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je u nekoliko opština u Hercegovini utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja, a razlog je nelegalni promet ovih životinja iz ugroženih područja zbog čega će biti podnesene krivične prijave.Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske
Izvor: Glas Srpske
Minić je rekao da je oko 70 svinja iz ugroženog područja transportovano u Hercegovinu, a nalazi su pokazali da je više od 80 odsto ispitanih svinja pozitivno na virus afričke kuge.
-Riječ je o klasičnom kršenju mjera i širenju bolesti i biće podnesene krivične prijave protiv svih koji su učestvovali u ovoj aktivnosti -, poručio je Minić na konferenciji za novinare u Banjaluci.
On je dodao da od kraja sljedeće sedmice nastavljaju isplatu štete prouzrokovane afričkom kugom svinja.
-Sve veterinarske organizacije, a krajnji rok je 15. novembar, imaće obavezu popisa svih životinja. Nakon toga nijedan poljoprivredni proizvođač koji ne bude uredan u smislu markiranja, obilježavanja životinja i uvjerenja o zdravstvenom stanju neće imati pravo na naknadu štete, niti ponovnog useljavanja životinja na farmama gdje je bila evidentirana afrička kuga -, rekao je Minić.
On je naveo da će biti donesen i pravilnik koji će propisati nivo biosigurnosnih mjera da bi se moglo bezbjedno nastaviti sa svinjogojstvom.
-Donošenjem mjera, uspjeli smo spasiti više od pet hiljada svinja, interventnim otkupom spasili smo više od sedam hiljada najkvalitetnijih svinja, a permanentno sprovodimo i aktivnosti koje se odnose na nelegalan promet životinja - rekao je Minić.On je naveo da je do sada eutanazirano oko 48.000 svinja u Srpskoj.

Minić je ponovio da Republika Srpska ima aktivan pristup ovom problemu, da pravovremeno reaguje i da je situacija pod kontrolom.

Koordinator Resora za veterinarstvo u resornom ministarstvu Negoslav Lukić rekao je da su na vrijeme uspjeli da otkriju dva klastera u Nevesinju odakle su svinje prodate u Ljubinje, Bileću, Gacko i Berkoviće.

-Obišli smo oko 24 imanja, a riječ je o individualnom držanju svinja, jedna do dvije životinje namijenjene za tov. Nema mjesta panici, situacija je pod kontrolom, ali moramo apelovati na odgovornost pojedinca, jer u trenutku kada nemamo vakcine i bolest se ne liječi, moramo poštovati propisane mjere da bi se borili sa širenjem virusa - istakao je Lukić.

Republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević upozorio je da se prilikom transporta svinja mora imati uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja ili da dolaze iz nezaraženog područja.

-U suprotnom, kazna za pravno lice iznosi od 3.000 do 9.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1.500 KM, koliko i za fizičko lice, te za samostalnog preduzetnika od 1.000 do 3.000 KM - rekao je Milijević.

On je naglasio da će svi koji budu uhvaćeni u nelegalnom transportu dobiti krivične prijave.

Close