Ministarska oblanda za partijsku posetu

Ministarska oblanda za partijsku posetu

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH danas je posetio preduzeće Rudnik i Termoelektrana Gacko. Šta to zajedničko imaju jedno zavisno preduzeće i resor spoljne trgovine i da li je poseta zvaničnika države iskorištena za stranačke dogovore javnost može samo da pretpostavlja. Iako je poseta bila u zvaničnom rasporedu aktivnosti, izjave su ostavili za Nevesinje.

stasa-kosarac-rite-gacko

Poseta ministra ili člana stranke?

Sve češće se dešava da je teško razlučiti da li na novinarskom zadatku pratite zvaničnika ili partijskog predstavnika. Takva je, naime, danas situacija bila u Gacku.

Najava da će RiTE Gacko posetiti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izazvala je zabunu. Kakve veze ministar u svom radu okrenut ka inostranstvu, može imati sa zavisnim preduzećem koje se ne bavi trgovinom, a njen osnovni proizvod - struju, prodaje neko drugi, u ovom slučaju ERS?

Odgovor možda otkriva detalj da je Košarac na svom putu prvo svratio u prostorije OO SNSD Gacko gde se susreo sa partijskim kolegama. Potom su se iz partijskih prostorija preselili u zgradu RiTE gde su ih dočekale opet partijske kolege u ulozi menadžmenta zavisnog preduzeća.

Dvočasovni sastanak stranačkih drugova u ulogama ministra, savetnika i direktora u prostorijama javnog preduzeća obezbeđivali su pripadnici policije.

Šta je suština, a šta forma u današnjem događaju ostaće pitanje bez odgovora. Da li je član stranke Staša zloupotrebio ministra Košarca i pripadajuće mu državne resurse-službeno auto, dnevnice, pratnju policije, kako bi se video sa stranačkim drugovima ili je pak, ministar sa direktorima RiTE završavao po spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH bitne stvari? To sa sigurnošću mogu da kažu samo učesnici sastanka. Budući da su svi članovi partije (a sve što se na partiskom sastanku kaže, na partijskom sastanku i ostaje) javnost će ostati uskraćena za ovo saznanje.

Kao brojni državni zvaničnici pre njega, ministar Košarac je preskočio lokalnu samoupravu u vidu opštine Gacko i zaputio se ka Nevesinju gde ga je čekao načelnik Milenko Avdalović, takođe član SNSD-a.

Da li ministar Košarac u ovom delu Hercegovine prepoznaje dve samouprave-RiTE Gacko i Opštinu Nevesinje, ili je glavni kriterijum partijska pripadnost nosilaca vlasti na lokalnom nivou, možemo da nagađamo.

Ono što upada u oči je da je u ministarstvo koje mu je povereno, a koje tretira kao svoje, kooptirao i Žarka Laketu, ali i Ljubomira Mrđu, bivšeg direktora Elektrodistribucije Pale. Oni će u formi savetnika glumiti i učesnike Samita energetike koji sutra počinje u Trebinju. I to sve o javnom trošku.

Close