Ministarstvo bezbjednosti BiH traži vještačenje droge pronađene u Gacku

Ministarstvo bezbjednosti BiH traži vještačenje droge pronađene u Gacku

Iz Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine tvrde da se ni na koji način nije moglo desiti da dio oduzete droge koja je spaljivana u Termoelektrani Gacko ne bude uništen. Isključuju mogućnost da je droga, koja je prije nekoliko dana pronađena u krugu Termoelktrane, bila namjenjena za uništavanje, te sumnjaju u njeno porijeklo. Smatraju da je u pitanju montaža slučaja s ciljem kompromitovanja ovog ministarstva. 

U Ministarstvu napominju da proces spaljivanja oduzete droge vodi Komisija za uništavanje opojnih droga Savjeta ministara BiH u skladu sa “najvišim standardima i vrlo strogim procedurama, te da se cjelokupan proces dokumentuje i provodi pod stalnim nadzorom pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)”.

“SIPA vrši prevoz i osigurava oduzetu opojnu drogu od mjesta skladištenja do mjesta uništavanja, te osigurava i samo mjesto uništavanja. Proces podrazumjeva da se droga prilikom izuzimanja iz prostorija policija i sudova prethodno vještači, zatim se mjere količine, pa se pakuje u specijalne vreće. Transport se vrši u vozilima SIPA-e, koja su takođe zapečaćena, zatim prevozi do samog mjesta za uništavanje, te uz obimnu i detaljnu fotodokumentaciju, koja je urađena i u ovom slučaju, u prisustvu članova komisije i policije vrši spaljivanje. Zbog toga isključujemo bilo kakvu mogućnost da pronađena supstanca u krugu Termoelektrane Gacko može biti droga koja je namjenjena za uništavanje i izražavamo sumnju u porjeklo te materije. Između ostalog, prilikom transporta, vozila i droga nikada nisu bili u blizini prostorija gdje je sumnjiva supstanca navodno nađena”, navedeno je, između ostalog, u saopšenju Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ministarstvo poziva nadležno tužilaštvo u Trebinju da pronađenu drogu dostave na vještačenje Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije kako bi utvrdili da li se radi u istoj supstanci.

“Ovo je potrebno iz razloga jer se količine pronađene materije, koje je danas saopštiio MUP RS, ne podudaraju ni sa jednom evidentiranom količinom/pakovanjem droge koja je vještačena prije uništavanja. U pokušaju da medijski kompromituju Ministarstvo bezbjednosti BiH navodnim pronalaskom droge namjenjene za uništavanje u TE Gacko, iz Policijske uprave Trebinje MUP-a RS su se zapetljali u vlastiti pokušaj montaže slučaja. Osim navođenja količina droge koja uopšte ne postoji u evidencijama i takve gramaže nikada nisu pripremane za uništavanje, iz MUP-a RS su pogriješili i datum uništavanja droge. Kako su naveli, prema njihovim saznanjima, droga je uništavana 27. jula u jutarnjim satima iako se to u stvari dešavalo 26. jula oko podne, o čemu su svi mediji obavješteni tog dana saopštenjem Ministarstva bezbjednosti BiH. Šta je neko radio 27. jula u jutarnjim satima možemo samo da pretpostavimo, a nadamo se da će se to otkriti i daljom istragom i nezavisnim vještačenjima navodno pronađenih sumnjivih supstanci”, zaključeno je u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH.

Close