Mišeljić na račun HET-a naručio 943 flaše viskija i rakije

Mišeljić na račun HET-a naručio 943 flaše viskija i rakije

Zavisna preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ nastavljaju da se snabdjevaju mnoštvom alkoholnih i bezalkoholnih pića. Za razliku od kolega iz drugih preduzeća, Uprava „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) ima posebne zahtjeve, pa tako traži da skupocjeni viski Chivas Regal bude star minimum 12 godina.

Gordan Mišeljić

Izvor: CAPITAL

Tender za nabavku roba za potrebe bifea HET-a i kabineta Uprave preduzeća, raspisan je danas. Traže se, između ostalog, alkoholna i bezalkoholna pića, orašasti proizvodi, kafa, sokovi, voda…

Procijenjena vrijednost nabavke je 100.000 KM bez PDV-a, a okvirni sporazum zaključiće se na godinu dana, navodi se u tenderskoj dokumentaciji koja je u posjedu portala CAPITAL.

Piće za HET će, uključujući porez, Republiku Srpsku i ostale manjinske akcionare koštati ukupno 117.000 KM.

Upravi viski star 12 godina

Uprava HET-a ne traži bilo kakva alkoholna pića, več izričito traže škotski viski Chivas Regal, star minimum 12 godina i čuvan u ručno rađenim buradima, i to čak 140 flaša.

Pored toga, traže i viski Jack Daniels, i to 100 flaša, te viski Johnnie Walker Red Label – 90 flaša. Tu je i viski od žitarica – Ballantines, kojeg zahtijevaju 88 flaša.

Tako uprava HET-a u idućih godinu dana planira da popije ukupno 418 flaša različitih viskija.

Svaki dan u godini po flaša i po rakije

Pored 418 flaša viskija, uprava HET-a planira da popije i 10 flaša Jagermeistera, ali i čak 525 flaša Viljamovke od 0,7l.

Kupiće i vina, suvo crveno, i to 90 flaša koje treba da bude Vranac, Cabernet Sauvignon, Merlot, s aromom ribizle, šljive i višnje kao i bijelog bibera.

Bijelo vino koje zahtijevaju je Žilavka, 120 flaša, te da bude sa „intenzivnim kompleksom mirisa vinogradarske breskve, herčegovačkog bilja, punog okusa izrazito mineralnog karaktera sa voćno-začinskom završnicom“.

Kupiće i vodu, prirodne i gazirane sokove, cedevitu u kesicama…

Na stolu i bademi, pistacije, indijski orasi…

Zanimljivo je da u upravi HET-a potražuju i jezgro badema prvog kvaliteta, 440 kesica od po 100 gr. Isto toliko traže lješnjaka prve klase.

Tu je i prvoklasni pečeni slani kikiriki, 330 komada od po 90 gr, ali i 110 kesica čipsa od 150 gr.

Uprava HET-a častiće se i indijskim orasima, prženim, slanim, pakovanim u kesice od 70 gr, te pistacijama pakovanim u kesice od 60 gr. Traže ukupno po 440 komada i oraha i pistacija.

Za radnički bife kafa i čajevi

Tenderom se nabavlja i roba za potrebe bifea preduzeća, kafa, čajevi, gazirana i prirodna voda, sokovi…

Zanimljivo je da se traži 2.650 kutija od po 20 filter kesica čaja od nane. To znači da će radnici HET-a popiti čak 53.000 čajeva od nane. Pored toga, traže i 120 kutija zelenog čaja, po 420 kutija čaja od kamilice i voćnog čaja, 130 kutija mješavine domaćih čajeva…

Od sokova se traži 2.650 litara borovnice i aronije, 2.200 litara kašaste breskve, 1.650 litara narandže, 820 litara jabuke…

Svi zainteresovani da HET snabdjevaju traženom robom, na tender mogu da se prijave do 5. oktobra.

Da u HET-u ne štede s čašćenjem CAPITAL je pisao i u tekstu „HET: Gubitak od 24 miliona proslavljaju uz hobotnice, brancin, oradu…”

Uprava ”Hidroelektrana na Trebišnjici” i prošle godine je za pripremu slave takođe naručila raskošna jela i vrhunska pića, desetine kilograma hobotnice, lignji i najboljeg viskija, o čemu su CAPITAL i TI BiH pisali.

Gubitak i dugovi „teški“ 58,3 miliona KM

HET je u 2016. godini bio u top pet javnih preduzeća u BIH koja isplaćuju najviše prosječne plate, sa prosjekom od 1.097 KM isplaćenih mjesečno po radniku.

Da i dalje isplaćuju visoke plate i imaju bogat meni rukovodstvo u HET-u nije omelo ni to što su prošlu godinu završili u minusu od oko 24,3 miliona KM i sa dugovima teškim 34 miliona KM.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić javio se na poziv CAPITAL-a, ali nije želio da sasluša pitanje, rekavši samo da pošaljemo pitanje na Upravu preduzeća i da će odgovoriti.

HET nije jedino preduzeće koje je posegnulo za skupocjenim pićima. Sličnu nabavku nedavno je raspisala i „Elektro-Bijeljina“ o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Luksuz u ERS-u: „Elektro-Bijeljina“ kupuje stotine flaša vrhunskog viskija, vina i piva”. Dobavljača pića tenderom je nedavno tražila i „Elektro-Hercegovina“.

Close