Mještani najavili blokadu dok se ne riješi problem vodosnabdijevanja Lukavca

Mještani najavili blokadu dok se ne riješi problem vodosnabdijevanja Lukavca

Istrajaćemo u svojim zahtjevima, a već sutra ćemo podnijeti tužbu protiv izvođača radova, i blokirati sve dalje radove na vodovodu za selo Bežđeđe dok ne bude riješen problem vodosnabdijevanja našeg sela. Ovo su jednodušno danas poručili mještani nevesinjskog sela Lukavac, sa skupa održanog u tom mjestu.

Piše: Miljan Kovać/ Impuls

Lukavčani tvrde da su diskriminisani prilikom izgradnje vodovoda koji od njihovog sela vodi do centra opštine, dok je njima uskraćeno pravo na vodu.
Kao posljedica ispumpavanja vode sa izvorišta Udbina, za potrebe vodovoda presušili su i mnogi izvori u ovom selu, zbog čega mještani kažu da je ugrožen i njihov opstanak.
Iako su na današnji skup pozvani svi narodni poslanici iz Hercegovine, odazvali su se samo opozicionari Nebojša Vukanović i Ljubiša Krunić. Poslanik Ilija Tamindžija koji je rodom iz tog kraja, a kojeg smatraju najodgovornijim za situaciju u kojoj su se našli, oglušio se na poziv Lukavčana.

Kako saznajemo, okupljene je posebno naljutila poruka načelnika opštine Milenka Avdalovića. On je delegaciji sela koja ga je posjetila prije par dana i pozvala na skup, kako tvrde, odgovorio da „nema šta da razgovara sa divljacima“, a da će vodovod biti izgrađen iduće godine.

U međuvremenu izgrađen je vodovod i do zabačenog sela Gornjeg Drežnja, načelnikovog rodnog mjesta. Iako je ranije obećano da se neće graditi vodovod za susjedno selo Bežđeđe, rodno mjesto Ilije Tamindžije, dok ne počnu radovi na vodovodu u Lukavcu, to nije ispoštovano. Zbog toga su Lukavčani u petak blokirali radove na trasi tog vodovoda, a kako su danas poručili blokada će se nastaviti svakodnevno već od sutra.

Interesantno je da lokalni mediji ignorišu dešavanja u selu Lukavac, pa o današnjem skupu, kao i uopšte o problematici sa snabdijevanjem vodom ovog sela, lokalni radio Nevesinje nije objavio ni jednu riječ.

Close