Mještani Tople ulice u Nevesinju: Od smeća ne možemo da živimo

Mještani Tople ulice u Nevesinju: Od smeća ne možemo da živimo

Mještani nevesinjskog naselja Topla ulica godinama žive uz deponiju Bukovik koja iako je bila predviđena samo za građevinski otpad to više nije. U blizini deponije koju pune neodgovorni građani, ali i komunalci, kažu mještani, život postaje sve nepodnošljiviji.

deponija bukovik

Deponija Bukovik u blizini kuća - mještani negoduju

U deponiju se tako odlaže različit otpad - đubre, optad iz klaonica, uginule životinje, garderoba, a odlagalište je i onda kada treba čistiti septičke jame. Da apsurd bude još veći u blizini deponije je i izvorska voda koju piju mještani.

Zbog toga su mještani Tople ulice zabrinuti za svoje i zdravlje svoje djece. Od smrada ne mogu da prozrače prostorije u kućama, a djeca im se, kažu, igraju uz smeće. Zbog toga traže hitno zatvaranje i izmještanje deponije.

Tražili su pomoć Opštine Nevesinje, pa pošto njihovom reakcijom nisu zadovoljni, odlučli su da stvar uzmu u svoje ruke – nasuli su kamenja kako bi zagradili prilaz, pa više niko ne može prići deponiji. Pomoć će uskoro zatražiti i od resornog ministarstva.

Drugog izlaza nije bilo. Svaki dan se sad vrati po sedam–osam auta koja hoće da izbace smeće, jer ne mogu da prođu“, kaže za "Direkt" Tina Herbez, jedna je od stanovnica Tople ulice.

Osjeća se ugroženo i zabrinuto. Od smrada, kaže, ne može ni u dvorište sopstvene kuće.

„Mi hoćemo da živimo normalno, mi ne možemo da živimo od smeća, od kupljenja kesa... Nema šta ne dogone ovdje. Bager vremenom dođe, to poravnaju, čak ništa ne nasipaju, samo dublje gurnu smeće i tako to ostane i ponovo sve isto“, žali se ova mještanka.

Prije nekoliko godina, navodi ona, nadležni su čistili deponiju i postavili kontejnere od kojih su sada ostala samo dva. Građanima, međutim, kaže, to ništa nije značilo, jer su nastavili da bacaju smeće tamo gdje su i naučili.

„Obraćali smo se Opštini i komunalnoj policiji. Sve kažu riješiće, a ovo se samo vrti ukrug. Ja sam zvala i poslanika Iliju Tamindžiju. Rekao je da nije ni znao za deponiju, ali je obećao da će nešto preduzeti. Poslije toga je došla komunalna inspekcija, da bi poslije samo ponovo poravnali deponiju i to je to“, priča Tina.

I njen komšija Slobodan Vuković je istrajan u namjeri da riješe pitanje deponije. Kaže, nema odustajanja.

„Želimo da se ovo što prije riješi. Djeca nam se igraju uz smeće“, komentariše Slobodan.

Iz Opštine Nevesinje kažu da redovno kontrolišu stanje na građevinskoj deponiji Bukovik i da po potrebi ili po pozivu mještana vrše njenu sanaciju.

Na pitanje da li postoji mogućnost da izmjeste deponiju, odgovaraju - "Kad bude donesena odluka o izmještanju građevinske deponije Bukovik bićete blagovremeno obaviješteni."

Borba mještana za ljepši i čistiji život traje skoro pet godina. Lakše bi bilo, zaključuju, da u njoj nisu usamljeni.

Close