Mladenović: "Ova vlast je neizdrživa, a mi nemamo razumnu alternativu"

Mladenović: “Ova vlast je neizdrživa, a mi nemamo razumnu alternativu”

"Ono što ne budi nadu je što u tim protestima učestvuju ravnopravno levica i desnica, zagovornici građanske države i čisto nacionalne države. Nama se već jednom pokazalo da Demos, koji je srušio Miloševića, a sačinjen od tako koherentnih političkih opcija teško može da napravi jednu dugoročnu promenu društva."

(FOTO: Igor Pavićević)

Reditelj Kokan Mladenović je komentarišući proteste za Radio Slobodna Evropa rekao da se boji da, koliko god pozitivni talas prepravljuje Srbiju, "mi nemamo nijednu razumnu alternativu ovoj vlasti, a ova vlast je neizdrživa".

Na pitanje da li se Srbija budi, i da li je optimista da dolaze neke nove generacije, jer već nedeljama traju protesti, Mladenović kaže da su građani Srbije bili veoma optimistični posle 5. oktobra, ali da se ispostavilo da su u zabludi.

"Mi smo bili veliki optimisti nakon 5. oktobra 2000, kada je ta nakaradna Miloševićeva vlast napokon otišla, a onda se ispostavilo da smo bili u zabludi. Propuštena je ogromna prilika da se denacifikuje taj narod, odnosno da mu se objasni šta smo mi uradili drugim narodima u regionu tokom devedesetih godina. O pokolju u Srebrenici, o zločinima u Hrvatskoj i na Kosovu govorilo se tek nekoliko dana, ne više od desetak dana, da bi se napravila medijska priprema za hapšenje i izručenje Slobodana Miloševića tribunalu u Hagu. To je stvarno prošlo fenomenalno, narod je bio zaprepašćen količinom informacija za koje do tada nismo znali. Od tada pa do sada prošlo je puno godina, a ništa nismo uradili da ta pitanja dobiju konačan odgovor. Srbija je abolirala sebe za svoju kompletnu noviju istoriju, i dalje živi neku izmišljenu realnost sa početka devedesetih umesto da živi jednu poratnu, traumatičnu realnost kojoj pripada. Ali, bez te samosvesti će se teško napraviti jedna demokratska zemlja", rekao je Mladenović.

Reditelj navodi da činjenica da je, kako je rekao, 67 gradova protekle nedelje protestovalo protiv vlasti Aleksandra Vučića nešto što budi nadu. Međutim, dodaje, ima nečeg i čega se boji.

"Ono što ne budi nadu je što u tim protestima učestvuju ravnopravno levica i desnica, zagovornici građanske države i čisto nacionalne države. Nama se već jednom pokazalo da Demos, koji je srušio Miloševića, a sačinjen od tako koherentnih političkih opcija teško može da napravi jednu dugoročnu promenu društva. Ja se bojim da, kako god pozitivni talas prepravljuje Srbiju, mi nemamo nijednu razumnu alternativu ovoj vlasti, a ova vlast je neizdrživa. I s tom realnom opcijom da realno nema ko da preuzme vlast u Srbiji, to može samo da eskalira u pravcu uličnog nasilja, a onda može da se izrodi u ko zna šta", rekao je Mladenović.

Close