”MMSCODE”-u i ”Lanaku” 25 miliona od Fonda za IZIS

”MMSCODE”-u i ”Lanaku” 25 miliona od Fonda za IZIS

”MMSCODE” i ”Lanaco” iz Banjaluke, sa firmom ”Ericsson Nikola Tesla” iz Zagreba izabrani su za najpovoljnijeg ponuđača za implementaciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) vrijednog čak 22,9 miliona KM bez PDV-a, potvrđeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Piše: Svjetlana Šurlan/Capital.ba

Poslovni portal CAPITAL objavio je još u februaru da se na tender prijavio samo konzorcijum „MMSCODE“, „Lanaco“ i „Ericsson Nikola Tesla“.

S PDV-om će IZIS koštati više od 25 miliona KM, a u petak je zvanično i potpisan okvirni sporazum za njegovu realizaciju.

„U Republici Srpskoj do kraja 2020. godine trebalo bi da se počne sa upotrebom elektronskih zdravstvenih knjižica, recepata i kartona. Ovo je predviđeno okvirnim sporazumom kojeg je Fond zdravstvenog osiguranja RS potpisao sa konzorcijumom ”MMSCODE”, ”Lanaco” i ”Ericsson Nikola Tesla”, koji su izabrani za najpovoljnijeg ponuđača za implementaciju IZIS-a“, navedeno je u saopštenju FZO.

Kako je predviđeno okvirnim sporazumom, projekat bi trebao da se realizuje u roku od dvije godine, a nakon toga je predviđen garantni rok od 36 mjeseci. Dakle, u narednih pet godina izabrani konzorcijum je obavezan da u potpunosti sprovede projekat, te da obezbijedi njegovo nesmetano funkcionisanje bez bilo kakvih naknadnih troškova, kao i troškova održavanja.

Inače, IZIS će se realizovati u nekoliko faza, među kojima su izrada glavnog projekta, formiranje primarnog i sekundarnog Data Centra za razmjenu zdravstvenih podataka na nivou RS, isporuku i instalaciju opreme vodećih svjetskih proizvođača kao što su Oracle, SUN, Fujitsu i CISCO, štampu i distribuciju kartica osiguranika i zdravstvenih radnika, opremanje zdravstvenih ustanova računarima i drugom potrebnom opremom itd.

Za sve osiguranike Fonda planirane su elektronske kartice kao zamjena za sadašnje zdravstvene knjižice, koje će oni dobiti besplatno u periodu realizacije sistema.

U FZO su rekli da Studija ekonomske opravdanosti pokazuje da će se ova investicija za kratko vrijeme višestruko isplatiti.

Ovaj tender je i pod lupom Ministarstva unutrašnjih poslova RS o čemu je CAPITAL takođe pisao.

Close