Mnogo puta obećana, nikada napravljena - ponovo se priča o sigurnoj kući

Mnogo puta obećana, nikada napravljena – ponovo se priča o sigurnoj kući

Iako se godinama u Hercegovini najavljuje izgradnja sigurne kuće, ona još uvijek nije ni na vidiku, mada Ljiljana Čičković, direktorica "Ženskog centra" iz Trebinja, ponovo najavljuje da se sigurna kuća "priprema za realizaciju".

ljiljana-cickovic

Ko će dočekati izgradnju sigurne kuće i kada ne znamo, kao što ne znamo sa sigurnošću ni zašto se baš sada, u susret lokalnim izborima, ponovo pominje priča o izgradnji sigurne kuće.

Prema riječima Ljiljanje Čičković, direktorice "Ženskog centra" iz Trebinja, izgradnju sigurne kuće godinama unazad "kočili su razni moćnici".

"Sigurna kuća, nažalost, još uvek nije završena zbog opstrukcija raznih bivših i sadašnjih moćnika, koji su koristili razne načine da čak i potencijalne donatore odvrate od te namjere, kao što je to upravo sad svojim govorom uradio i narodni poslanik Nebojša Vukanović, koji je upoznat sa informacijom da se upravo sada priprema konferencija za potencijalne donatore za njenu izgradnju u saradnji sa međunarodnom organizacijom i Gradom Trebinjem", navodi Čičković u saopštenju koje je nakon današnje konferencije za novinare dostavila na našu mejl adresu.

Ona je istakla da nije postojao interes za izgradnju sigurne kuće kod prethodnih gradonačelnika, ali da sa sadašnjim gradonačelnikom to nije slučaj.

"Gospodin Mirko Ćurić je rekao da će se realizovati sigurna kuća i sigurna kuća se evo i priprema za realizaciju", rekla nam je Čičković, ne precizirajući šta znači konkretno priprema za realizaciju.

Pitanje je i zbog čega, ako je već postojao interes sadašnje vlasti da se takvo što napravi, to nije urađeno do sada, budući da je vlast SNSD-a na čelu grada već sedam godina, a gradonačelnik Ćurić više od četiri godine.

Ona tvrdi da na računu "Ženskog centra" i dalje imaju oko 80.000 maraka sredstva koja su namijenjena za igradnju sigurne kuće, za koju je, makar prema ranijim projekcijama, bilo potrebno oko 660.000 maraka.

Još prije šest godina je, tadašnji gradonačelnik Luka Petrović, obećao da će izgradnju sigurne kuće pomoći i 15 trebinjskih udruženja, a da će ostatak novca obezbijediti Grad Trebinje,ali do danas to nije ostvareno.

“Direkt”je ranije pisao o tome kako je dugo najavljivana izgradnja sigurne kuće i dalje neizvijesna, a direktorka Čičković je ranije uvjeravala da će sigurna kuća biti na usluzi već od 2020. godine.

"Protiv Vukanovića ću podnijeti krivičnu prijavu za klevetu"

Na konferenciji za novinare, koju je Čičković sazvala kako bi demantovala navode narodnog poslanika Nebojše Vukanovića o tome kako je potrošen novac za izgradnju sigurne kuće u Trebinju, Čičković je najavila da će protiv Vukanovića podnijeti krivičnu prijavu za klevetu.

Close