Može li RS dati plate zaposlenima u zajedničkim institucijama?

Može li RS dati plate zaposlenima u zajedničkim institucijama?

Milorad Dodik je danas  izjavio da je pripremljen novac da se za sve Srbe u zajedničkim institucijama BiH isplate plate do kraja godine. Reagovao je Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija BiH, istakavši da Srbi u institucijama BiH ne mogu dobiti platu iz budžeta Republike Srpske, osim kao donaciju, ako Dodik ima 60 miliona.

"Imamo novac da to isplatimo do kraja godine, tako da neće biti nikakvih problema. Iduće godine to ćemo predvidjeti budžetom",  rekao je Dodik i dodao da je procijenjeno da je riječ o 21 milionu KM mjesečno, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, novac je pripremljen, samo će odlučiti da li će odmah isplatiti ili kroz neki arnažman.

Dodik je dodao da će taj novac biti isplaćen ukoliko ne bude pomijeranja nekih dogovora.

"Zna se šta su uslovi, konsenzus svih u Republici Srpskoj o tome, ljudima koji rade u zajedničkim institucijama isplatićemo plate. To je vjerovatno sudbina da preuzmemo isplatu naših ljudi, jer oni nas predstavljaju tamo, nisu autentične ličnosti koje idu tamo po svom izboru",  objasnio je Dodik i dodao da će se samo vidjeti na koji način će to pitanje biti riješeno.

Zamjenik ministra finasija BiH Hazim Rančić tvrdi da je to neizvodljivo.

"Plata proizilazi iz radnog-pravnog statusa u instituciji, preduzeću, trgovini... tako da platu radnicima u institucijama BiH može dati samo njihov poslodavac - institucija u kojoj rade. Niikako to ne može biti plaćeno iz budžeta jednog od entiteta. To je nezakonito i po entitetskim zakonima koji regulišu procuduru budžeta, isplatu plata. S entitetskog nivoa može se isplaćivati plata samo uspolenicima institucija na tom nivou vlasti", izjavio je Rančić za Klix.ba.

Kako kaže, i u slučaju da se "ima viška novca", mora se imati pravni osnov za isplatu - da li je to ugovor o radu, privremeni ili povremeni poslovi, poslovi na neodređeno, konsultantski, savjetnički poslovi...

"Oni to u ovome slučaju nemaju niti mogu imati, tako da je ta ideja pravno potpuno nemoguća", kaže Rančić.

Smatra da je Dodikova izjava u funkciji dodatnog zatezanja ukupne političke situacije, obzirom da sadašnja odluka o privremenom finansiranju ističe 30. septembra.

Nova odluka Vijeća ministara o privremenom finansiranju za četvrti kvartal neizvjesna je zbog blokade rada državnih institucija koje provode stranke iz RS-a.

"Dodik dodatno diže temperaturu izjavom u smislu 'Neće toga biti, ovi neka se ne brinu, mi imamo novca, mi ćemo njima isplatiti'. Međutim, mislim da je i on svjestan toga da to ne mogu uraditi", kaže Rančić.

Objašnjava da odluka o privremenom finansiranju ističe s 30. septembrom i da plata državnih službenika za ovaj mjesec nije upitna.

"Tek oktobarska plata, koja se treba isplatiti u novembru bi mogla biti sporna. Ni računi još nisu sporni, troškovi za septembar su već isplanirani i oni su u važećoj odluci o privremenom finansiranju. Ima se 45 dana da se donese odluka o privremenom finansiranju da bi se život normalno odvijao u oktobru, novembru i decembru", kaže Rančić.

Kako konstatuje, čak i da Dodik ima 60 miliona KM - koliko je navodno potrebno za plate državnih službenika iz RS za tri mjeseca, mogao bi ih dati kao donaciju, ali nikako kao platu na koju se plaćaju porezi i doprinosi.

Close