MUP istražuje policajce koji neće u penziju

MUP istražuje policajce koji neće u penziju

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske vode istragu protiv više policajaca iz Banjaluke koji su ranije prihvatili „ratni staž“ i na osnovu toga koristili privilegije, a kada je došlo vrijeme za penzionisanje, tvrde da im je potpis falsifikovan, saznaje portal CAPITAL.

foto: mojKontakt

Policajci pokušavaju odgoditi odlazak u penziju jer je ona višestruko niža od plate, a jedan od načina je da poništavaju staž iz rata koji je računat u duplom trajanju, iako je to nezakonito. Staž se obračunava na lični zahtjev i ne može se poslije poništiti, ali policajci su se dosjetili da angažuju sudskog vještaka koji će njihov potpis na zahtjevu za priznavanje staža proglasiti falsifikatom.

Uprava kriminalističke policije MUP-a zaprimila je anonimnu prijavu koja se odnosi na nezakonitosti u vezi penzionisanja jednog policijskog službenika MUP-a RS. Uprava je postupila po prijavi, izvjestila Okružno javno tužilaštvo Banjaluka i sa tužiocem je dogovoreno da se nastavi prikupljanje dokaza.

„S obzirom na to da je postojala osnova sumnje da su zaposleni banjalučkog Fonda PIO počinili krivična djela „nesavjestan rad u službi“ i „zloupotreba službenog položaja“, da je policajac počinio krivično djelo „zloupotreba prava iz socijalnog osiguranja“ i direktor „Forenzičkog centra za vještačenje dokumenata“ Banjaluka Dane Branković krivično djelo „davanje lažnog iskaza“, predloženo je da se uradi vještačenje dokumentacije od strane vještaka iz grafološke oblasti“, rekao je izvor CAPITAL-a blizak istrazi.

Dodao je da je za sada utvrđeno da je pet policajaca angažovalo vještake da utvrde da su njihovi potpisi o zahtjevanju „ratnog staža“ falsifikovani kako bi mogli da ostanu u službi još četiri godine, odnosno da ne idu u penziju.

U MUP-u su za CAPITAL zvanično odgovorili da je „istraga Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske u ovom predmetu u toku“.

„Sve mjere i radnje preduzimaju se pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka“, rekla je načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

U Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) Banjaluka kažu da u navedenom predmetu nije donešena konačna tužilačka odluka.

„Predmet se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca i u fazi je provjera, u vezi sa postojanjem eventualnih nezakonitosti prilikom penzionisanja više policijskih službenika MUP-a RS, navela je rukovodilac Odnosa sa javnošću OJT Banjaluka Maja Đ. Vidović.

Branković: Potpisi su falsifikovani

Direktor „Forenzičkog centra za vještačenje dokumenata“ Banjaluka Dane Branković za CAPITAL kaže da nije upoznat da se vodi istraga, ali priznaje da je ocijenio da su potpisi policajaca falsifikovani.

„Bilo je par slučajeva da su policajci, da je njihov pretpostavljeni, u ime kompletne grupe, potpisao zahtjev o duplom trajanju i neki kojima to ne odgovara zbog odlaska u penziju zatražili su da se utvrdi da li su oni to potpisali. Ja sam u par slučajeva pronašao da to nisu ni blizi njihovi potpisi. To sam radio na njihov privatni zahtjev, dao sam nalaz o tome šta sam utvrdio i to je to. Iza toga stojim jer sam utvrdio da u četiri, pet slučajeva oni nisu potpisali te zahtjeve. Nije me kontaktirala policija, prvi put čujem da ima istraga“, rekao je Branković.

I u slučaju da su potpisi zaista falsifikovani, postavlja se pitanje kako to policajci nisu prije utvrdili, već su godinama uredno koristili sve beneficije koje imaju na osnovu većeg staža, poput godišnjeg odmora, minulog rada, a kad je trebalo da idu u penziju, „sjetili se“ da ništa nisu potpisali.

CAPITAL saznaje da se slična istraga vodi i za policajce iz Bijeljine.

Fond PIO: Kad se prihvati „ratni staž“ nema povlačenja

U Fondu penzijsko – invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske ističu da je zakon jasan.

„Odredbom člana 39. važećeg Zakona o PIO Republike Srpske, jasno je propisano da se lice, koje ima priznat  posebni staž u dvostrukom trajanju (tzv. ratni staž), ne može odreći posebnog staža, koji je utvrđen rješenjem Fonda PIO Republike Srpske“, navode u Fondu.

Dodaju da se taj staž, shodno Zakonu o PIO, računa borcu Oružanih snaga SFRJ od 17.8.1990. do 19.5.1992. i borcu Vojske Republike Srpske i MUP-a od 19. maja 1992. do dana demobilizacije, kao i licima koja su bila u zarobljeništvu ili medicinskoj rehabilitaciji kao posljedici bolesti ili povreda u oružanim sukobima. Poseban staž računa se najdalje do 19.06.1996. godine.

„Nakon pribavljanja pravosnažnog rješenja o kategorizaciji borca, koje se dobija od nadležnog državnog organa (Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite) osiguranik podnosi zahtjev Fondu PIO za upis tog posebnog staža, nakon čega Fond PIO donosi  Rješenje o priznavanju posebnog staža u dvostrukom trajanju“, pojasnili su u Fondu PIO.

Ako „ratni staž“ nije priznat na takav način, isti se ne može ni  računati u smislu ostvarenja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić ističe da je raniji zakon predviđao da se oni koji prihvate „ratni staž“ mogu njega i odreći.

„Novim zakonom to nije omogućeno iz razloga što smo i mi u Fondu, ali i u Vladi, uvidjeli da su mnogi osiguranici koristili to pravo u situacijama kada je njima odgovaralo, a to je da se taj staž računao u minuli rad, za određivanje godišnjeg odmora i drugih prava, a kada je dolazilo vrijeme da idu u penziju, odricali su se i nastavljali raditi još četiri godine. Novim Zakonom ne postoji mogućnost odricanja“, rekao je Milić.

Izbor direktora SIPA-e

Računanje „ratnog staža“ bilo je u fokusu prethodnih dana kada je Nezavisni odbor od MUP-a RS-a i Fonda PIO tražio informacije ko od četiri kandidata za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH ispunjava uslove za penzionisanje.

Prema podacima MUP-a RS uslove za penziju ispunjavao je samo Perica Stanić, dok Darko Ćulum, Žarko Laketa i Goran Zubac nisu ispunjavali uslove za odlazak u penziju zaključno sa danom 21.10.2019. godine.

Suprotno stavu MUP-a, Fond PIO je konstatovao da svi prijavljeni kandidati za direktora SIPA-e, osim Gorana Zupca, ispunjavaju uslove za penziju.

Iz MUP-a su naknadno pojasnili da je Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima predviđeno da policijski službenik u postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova za prestanak radnog odnosa zbog sticanja prava na starosnu penziju ima pravo da zahtjeva da mu se staž iz period 1992-1995 računa u jednostrukom trajanju, a ne dvostrukom trajanju, te se u skladu sa tim evidencije MUP-a RS razlikuju u odnosu na evidencije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

Close