MUP RS: Ne verujte svojim očima, Žarko Laketa ne koristi službeno auto!

MUP RS: Ne verujte svojim očima, Žarko Laketa ne koristi službeno auto!

Proslava Mitrovdana polako pada u zaborav, Incidente koji su Nevesinje lansirali u centar pažnje javnosti, prekrila je svetlost novogodišnjih ukrasa kojih je ove godine više nego prethodnih. Ipak, jedan od njih dobija institucionalni tretman, a verovatno će i kaznu.

nevesinje-laketa-dan-opstine

Službeno parkiranje

Akteri su dva auta i dva policijska službenika.

Kao što je “Direkt” pisao, prizor nepropisno parkiranog službenog džipa Nisan koji je, prema tvrdnji očevidaca dovezao Žarko Laketa - bivši načelnik PU Trebinje, izazvao je policajca Veljka Vukovića da se privatnim autom parkira iza njega. Iako su obojica bili u traci u kojoj je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, dežurni policajci su samo od Vukovića tražili da skloni svoje auto.

A, kako stvari trenutno stoje, on će biti i jedini kažnjen za prekršaj koji je počinio. Istovremeno, zbog odbijanja naređenja, protiv njega će verovatno biti pokrenut i disciplinski postupak. Neće to biti prvi put. Vuković je javnosti postao poznat nakon što je kažnjen zbog toga što je na društvenim mrežama delio tekstove koji kritički sagledavaju stanje u MUP RS.

Pritisak ne popušta - policajac Veljko Vuković

Vuković je ovih dana pozvan u PS Nevesinje kako bi u svojstvu okrivljenog dao izjavu o pomenutom događaju. Prema dokumentu u koji smo imali uvid, rekao je da je zakon ovde isti za sve i da treba da važi jednako i za njega i za Žarka Laketu. Vuković je naveo je i da pomenuto vozilo u vlasništvu MUP RS Žarko Laketa koristi kao privatno. I ne samo to. Tvrdi da ga voze i članovi njegove porodice, zaposleni u firmi Laketine ćerke Euro-trans, pa čak da se koristi kao dostavno vozilo restorana “Atrium” u Nevesinju.

Vuković je u izjavi naveo i da se aktuelni načelnik PU Trebinje Siniša Laketa nedolično ponašao time što mu se obraćao povišenim tonom rečima “Znaš li ti ko sam ja?”.

Komentar smo zatražili i od Žarka Lakete, ali do ovog trenutka nismo dobili odgovore na pitanja po kom osnovu koristi službeno auto i da li je tačno da čak i gorivo uzima preko službene kartice, dakle na teret policije, odnosno građana RS.

Po kom osnovu Žarko Laketa ima pravo na službeno auto “Direkt” je pokušao da sazna od nadležnih u MUP-u.

Žarko Laketa (FOTO: Direkt)

Načelnik PU Trebinje Siniša Laketa je rekao da sva vozila pripadaju MUP RS i da ministar i direktor policije određuju ko i pod kojim uslovima može da koristi službeno vozilo. Stoga nas je uputio da odgovore potražimo na toj adresi.

Iz Službe za odnose sa javnošću MUP RS je na desetak pitanja stigao štur odgovor da je Žarko Laketa raspoređen na mesto stručnog savetnika, da mu "nije dodeljeno službeno vozilo na stalno košišćenje i samim tim nema ni karticu za gorivo". Na pitanje ko od policijskih službenika onda vozi pomenuti džip, nisu odgovorili.

Ipak, kako smo saznali iz Nevesinja, ubrzo je nakon incidenta, džip je viđen na parkingu u krugu PU Trebinje dok je Žarko Laketa dobio na korišćenje nešto skromnije i manje upadljivo službeno auto marke Pasat.

Njega je ustupio Siniša Laketa koji koristi jednu od 100 novih škoda superb koje su, kako je u oktobru govorio premijer Višković, nabavljena povoljno, na operativni lizing.

Da li je Žarko Laketa, ako je suditi po odgovorima nadležnih u čiju istinitost ne sumnjamo, na svoju ruku otuđio službeni džip i vozio ga po Nevesinju naočigled policijskih zvaničnika, ostavljamo policiji da utvrdi i blagovremeno obavesti javnost o tome.

U međuvremenu, protiv Lakete je, saznajemo iz Okružnog tužilaštva u Trebinju, podnesena krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja dokumenata. Prijavu je podneo pomenuti policajac Veljko Vuković.

Close