Muzika iz šahta

Muzika iz šahta

Čak i ABBA objavljuje nove pesme posle 35 godina. Samo mi istu ploču vrtimo unedogled.

foto:medias.rs

I četvrt veka nakon rata sedmičnim događajima ton daju rat i ratni zločini. U Srbiji je to Vojislav Šešelj koji je izgubio sve kompase, pa u parlamentu (i van njega) ne bira reči, psuje, preti, i ponaša se, sve u svemu, razulareno. U BiH akcija hapšenja osumnjičenih za ratne zločine Atifa Dudakovića & Co, koja broji 13 lica. SIPA ih je uhapsila, Sud BiH pustio da se brane sa slobode u kojoj su i do sada uživali. Šta reći osim se prisetiti Orvela i Životinjske farme na kojoj važi pravilo: Sve životinje su jednake, samo su neke jednakije od drugih.

Kad smo kod književnosti, ako vas prati osećaj da ste već čitali ovo što živite, potpuno ste u pravu, a potvrda da nam se Nušić dešava stiže iz Jagodine. Naime, ambasador Grčke je saopštio da će ubuduće Dragan Marković Palma biti počasni konzul Grčke u Srbiji. Ni tamo, kao ni ovde, ne fali gospođa ministarka, a tu su i Aleksa Žunjić i Pera pisar, ali smo do sada oskudevali u počasnim konzulima. U Srbiji led razbija Palma, a kod nas bi mogao, recimo, Željko Kovačević. Em je čovek ostao bez mesta direktora ERS-a, em se, poput Nušićevog počasnog konzula Nikarague, razume u kože. Doduše, nije kožarski trgovac, al’ ko zna, da se tome posvetio ovako uspešan, dokle bi dogurao.

Protekle nedelje su nam naše vlasti otkrile da Rusi imaju fiksaciju na šahtove, ruksake i prolaznike, pa su ispraznile ulice, terase i zavarile poklopce od šahtova zato što je u posetu došla Valentina Matvijenko, kažu - najvažnija žena u Rusiji kad je politički život u pitanju. Sva sreća pa su nam objasnili, inače bi mislili da je neka tetka došla iz Nemačke, a Dodik, onako neskroman kakvim ga je bog dao, hteo da se napravi važan. Matvijenko je istakla kako divno sarađujemo u oblasti privrede, pomenula Zarubežnjeneft, pa Gasprom. Dugovanja, naravno nije spominjala, njih smo gurnuli pod tepih, pardon, u šaht. Naš odnos sa Rusijom je krajnje emotivan. Mi smo kao naivna devojka sa sela koja gradskom mangupu i grubijanu ne ume da kaže ne.

I dok mi varimo poklopce, dotle se na 38 paraleli dešavaju čuda. S jedne strane predsednik Severne, a sa druge strane predsednik Južne Koreje. Potpisali su mirovni sporazum i time stavili tačku na sukob star 65 godina. Zasluge za ovaj mirovni uspeh pripisuju se Donaldu Trampu. Ako to već samo o sebi nije čudo, onda stvarno ne znam šta je.

Dodik ili Vučić - kojeg Putin više voli, koska je kojom se zamajavaju besposličari sa obe strane Drine. Vućič je na iglama, sa zebnjom proverava poštu išćekujući taj izraz naklonosti iz Kitaj-goroda (da iskoristim Basarin omiljeni toponim). Dodik, za koga je procurela informacija da je dobio poziv vrhovnog gospodara, sa osmehom nadmoćnog kaže da nije video pozivnicu, ali da će kao dobar domaćin ostati da slavi Đurđevdan.

Pored pozivnice, u sedmici iza nas smo se bavili i leđima Milice Marković. Za njih je lek pronađen u Banji Koviljači, ali, ako platite iz svog džepa, lekovito dejstvo nestaje. Tek kad ga plati država iz budžeta, onda dođe do ozdravljenja. Inače, ne bi Milica tako šta ni tražila .

Čak i ABBA objavljuje nove pesme posle 35 godina. Samo mi istu ploču vrtimo unedogled.

Close