Na birou hiljade nezaposlenih, a radnika nema

Na birou hiljade nezaposlenih, a radnika nema

Iako na evidenciji nezaposlenih u Srpskoj ima hiljade radnika raznih profila, čak i onih za koje pojedina preduzeća traže radne dozvole za uvoz iz inostranstva, poslodavci kažu da se biroima i ne obraćaju jer smatraju da tamo nema adekvatnog kadra koji zaista želi da radi, piše Glas Srpske. 

biro trebinje

Foto: Deutsche Welle

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na kraju septembra ove godine bilo je 66.504 nezaposlenih, od čega 52.007 njih sa određenom stručnom spremom, a 13.497 bez ikakvog zanimanja.

Aktivnih tražilaca posla samo sa trećim stepenom stručne spreme na kraju septembra bilo je 21.211, od čega ugostitelja, za kojima u ljetnim mjesecima vlada jagma, 2.193.

Nezaposlenih sa diplomom iz metalske struke bilo je 3.917, tekstilaca 1.393, a građevinara 509.

Iako su ti brojevi jasni, poslovna zajednica tvrdi da radnika u ugostiteljstvu, metalskoj struci, građevini nema ni za lijeka.

Zašto poslodavci ne angažuju nezaposlene sa biroa, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS Zlatan Tatić priznaje da nema objašnjenje.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević smatra da jedan dio onih koji se nalaze na biroima radi na crno, bilo u nekoj firmi ili za sebe, da drugi uopšte ne žele raditi, a treći se ne pronalaze u zvanju za koje su se školovali.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić ne spori da u Srpskoj na jednoj strani postoji suficit određenih zanimanja, a na drugoj deficit, ali naglašava i da poslodavci imaju predrasude.

– Zašto poslodavci sami traže radnike iako je naš posao da posredujemo, ne znam. Imamo situacije da nam se određene firme obraćaju sa zahtjevom za radne dozvole strancima, a da prethodno uopšte nisu tražili radnu snagu koju mi imamo na evidenciji – tvrdi Vujičić.

Close