Na morskom dnu nalazi se 14 miliona tona mikroplastike

Na morskom dnu nalazi se 14 miliona tona mikroplastike

Studijom australske naučne agencije CSIRO je utvrđeno da se na morskom dnu nalazi 14 miliona tona mikroplastike. To je 35 puta više od ranije procjene o količini plastike koja se nalazi u moru.

Studija je juče objavljena u magazinu "Frontiers in Marine Science". Istraživači tvrde da je ovo prva studija o procjeni količine mikroplastike prisutne na morskom dnu. Kako su naveli, riječ je o fragmentima manjim od pet milimetara, prenosi CNN.

Za dobijanje podataka koristili su robotiziranu podmornicu i to na dubini od 3.000 metara na šest lokacija Velikog australskog zaljeva. Utvrđeno je da se na morskom dnu nalazi 25 puta više mikroplastike u odnosu na ranije podatke.

Naučnici su napomenuli da je zagađenje okoliša plastikom jedan od, kako su naveli, ključnih ekoloških izazova generacije. Riječ je o trajnom zagađenju, a sve je više onih koji su zabrinuti zbog utjecaja ovog zagađenja na zdravlje čovjeka. Zabrinjavajuće je i to što se očekuje da će se povećati proizvodnja plastike, pa samim tim i zagađenja.

Do 2040. godine priroda bi mogla biti zagađena sa 710 miliona tona plastike, pokazala je jedna studija. Zato stručnjaci pozivaju da se što prije počne rješavati ovaj problem.

Close