Na ovoj farmi je svaki trud uzalud

Na ovoj farmi je svaki trud uzalud

Posebno, skoro izvanredno, zasedanje Skupštine servirano nam je protekle sedmice kao još jedan sudbinski događaj posle koga ništa više neće biti isto. I, da znate da nije.

i-bi-nedelja-farma

Jer, ko je do tada i sumnjao, kazalo mu se. U, stvari, Dodik je otvoreno sa govornice poručio da ovde nema mesta za trud i nadu naredne dve decenije. Što se njega tiče, može i duže. Luj XIV je vladao sedamdeset godina, pa što on ne bi mogao barem pedeset ili, dok nas, kako kažu na venčanjima, smrt ne rastavi.

A kako je krenulo sa ovim hiperbaričnim komorama iz kojih izlazi regenerisan, takoreći orošen, biologija mu teško može nauditi. Velike su šanse da će po dužini vladanja nadmašiti mučenog Luja znanog i kao Kralj Sunce ili Veliki Luj.

Istini za volju, Mile jeste gabaritan, što znači da je prvi preduslov ispunio. Uz to, budući stalno nebu pod oblake u aeroplanu, nešto od sunčevog sjaja može da padne i na njega.

A tu su i domaća nebrušena želja i kraljevsko samopouzdanje, što za početak, složićete se, nije malo.

Samouvereno i zadovoljno se smejao za govornicom kao čovek svestan da u oboru već ima ovce, svinje i volove. Ispostavilo se da je nada u postojanje kojeg nevinog jagnjeta ili bezazlenog praseta na koje nije stavio svoju šapu, pardon, šaku, uzaludna.

Vešti Mile, priznati stručnjak za trange-frange, kupovinu i (pre)prodaju magle, rezervisao je sve. A što nije on, naći će se kod kuma, sina ili svetog socijalističkog duha.

Doskočice sa govornice direktno su se prelile na ulicu, tačnije na trotoar ispred ambasada, a poraslo je i interesovanje za migrantske rute, jerbo je mnogi shvatio da je vreme da se beži dok su granice još otvorene.

Kad vratnice tora zamandale, ko ostane, od dobitka može da računa samo na šugu. A onda je tek nadrljao ukoliko se se uzda u pomoć naših lekara.

Kad smo već kod zdravstvenog sistema, jedan roditelj je u Sarajevu prošle nedelje potegao pištolj na nadobudnog specijalistu. Obolelo dete je ostajalo bez lekova, a očajni roditelji nisu imali više vremena ni strpljenja za administrativne zavrzlame i poslovično nezanteresovane lekare oslobođene empatije.

I dalje se ovde deca leče pozivom na broj. Zavaravamo se da smo humani, a u stvari smo blesavi jer gledamo kako našim novcem kupuju i putuju dok nam deca pate i umiru. A mi im još i aplaudiramo. Pa, stvarno, ovakve podanike je teško na drugom mestu pronaći. Bravo za nas!

Ali, sve čestitke i za gospodina kuma Čiču. On je pravi virtuoz za kupoprodaju. Posebno kad posluje sa kumovom državom koju obojica tretiraju kao slamu.

Pomenuti Čiča koji zna znanje je prvo kupio hidroelektranu od države, pustio je da malo odstoji, a potom je prodao tri puta skuplje.

Premijer se na sve to nije pravio lud jerbo su zbunjenost i neupućenost opšta mesta kada je on u pitanju.

Kad sve slamke razbacaju, kresnuće šibicu da spale tragove. A vi gledajte gde ćete tad biti.

I dok svinje na ovoj farmi drže sve pod kontrolom, slogan džaba ste krečili odlazi u istoriju.

Naime, jedan kvaritelj idile koji se pod pseudonimom Revolt BL godinama oglašavao grafitima i pokazivao da ovde još postoji živa iskra zdravog razuma, elementarne hrabrosti, zrno otpora i trun dostojanstva, otkriven je i priveden.

Protiv njega će biti podnesena krivična prijava valjda zato što ima mozak i, posebno je to zlodelo, što ga koristi. Jer, slušati zdrav razum, pružati otpor uzurpatorima i tražiti pravdu postaje sve opasnije.

Uostalom, tome su skloni samo idealisti, koje ovo društvo svrstava u posebno opasne elemente, takozvane budale iz uverenja.

Racionalan čovek zna šta mu je činiti. Ukoliko blejite i sve pratite blagim telećim pogledom, po potrebi groknete uz zahvalnost za hranu u koritu, ovo može da bude obećana zemlja.

Drugačijima se, kako mudro primeti drug član, džaba boriti.

 

Close