Nadristručnjaci u službi propagandne mašinerije SNSD-a: Kako se kupuju kreatori lažne stvarnosti

Nadristručnjaci u službi propagandne mašinerije SNSD-a: Kako se kupuju kreatori lažne stvarnosti

Vlast u Republici Srpskoj je uz pomoć kupljenih analitičara i podobnih medija stvorila „zavidnu“ propagandnu mašineriju na koju godišnje troši milione maraka, a sve u cilju stvaranja lažne slike o njihovoj vladavini!

Piše: Moja Hercegovina

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj je u posljednjih nekoliko godina uložila velike napore, ali i novac, u formiranje medijsko-analitičke scene koja u ovom trenutku radi na propagandnom dezinformisanju javnosti u korist vladajuće većine. To potkrijepljuju mnogobrojni izvještaji, saradnje, dokumenti, izjave, kao i način na koji takozvani stručnjaci iz raznih oblasti, potpomognuti medijima, nastupaju u javnosti.

Možda najpoznatiji od njih je Dževad Galijašević, koji je za decenijsku saradnju sa vladajućom garniturom u RS nagrađen angažmanom u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina, iz kojeg mu se mjesečno isplaćuje 2.700 KM. Galijašević je inače stalan gost u Palati predsjednika RS i Vladi RS, koji su usput redovni pokrovitelji njegovih nastupa.

Tu je i neizostavni Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost koji je propagandnim djelovanjem u službi SNSD-a „zaradio“ mjesto dekana na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Pored toga, Ćeranić je za svoje izobličavanje stvarnosti i sijanje straha među narodom dobijao platu i na mjestu savjetnika ministra unutrašnjih poslova RS, a često je angažovan i od strane drugih entitetskih institucija.

Sljedeći u nizu je sve aktivniji analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić, koji je poznat javnosti i kao nekadašnji savjetnik Biljane Plavšić. On je u posljednjih godinu dana postao najistaknutiji sagovornik medijima pod „šapom“ vlasti u RS.

Pomenuti trojac (Ćeranić, Galijašević, Pavić) trenutno je najagilniji u radu za režim u RS. Njihovo sinhronizovano djelovanje u medijima postalo je svakodnevnica, a da se ovdje radi o udruženom poduhvatu, pokazuje i izdanje knjige Dževada Galijaševića „Epitaf za Bosnu“, čiji je recenzent Aleksandar Pavić, a urednik izdanja Predrag Ćeranić.

Zatim, iako savjetnik Milorada Dodika, Nenad Kecmanović se u medijima predstavlja kao „profesor analitičar“, pri čemu se zanemaruje činjenica da on radi u službi vlasti i nerijetko naplaćuje svoje usluge kroz isplate za razne angažmane po Ugovorima o djelu. Naravno, ne smijemo izostaviti i uvijek prisutnog Stefana Karganovića, koji je svoje laži i obmane u službi SNSD-a debelo naplatio kroz uduženje „Istorijski projekat Srebrenica“. Čovjek koji je licemjerno služeći vladajućoj garnituri Republike Srpske, bez imalo zadrške stavljao organizacije i pojedince na crne liste, označavao ih kao rušioce institucija i lica koja nekontrolisano finansiraju tzv. strani centri moći, sumnjiči se za utaju 104.680 KM. Ipak, to ne spriječava Karganovića, samozvanog stručnjaka za narandžaste i druge obojene revolucije, da i dalje radi u službi vlasti.

Dovoljno je reći da je, prema saznanjima portala Moja Hercegovina, iz budžeta Republike Srpske u periodu od 2008. do 2014. godine za Nevladinu organizaciju koju vodi Karganović izdvojeno čak 1.898.900 KM. Inače, ovo je samo dio novca koje je vlast isplatila Karganoviću.

Ovdje je važno pomenuti još jednog savjetnika predsjednika Dodika,Aleksandra Vranješa, koji se takođe u medijima nastoji prikazati kao nepristrasni analitičar. Inače, pored savjetovanja prvog čovjeka Srpske, Vranješ je zaposlen i na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, a svoj profesionalni uspjeh se može zahvaliti starijem kolegi Kecmanoviću, već spomenutog u ovom tekstu. Vranješ je čest gost medija koji otvoreno podržavaju aktuelnu vlast, ali i sumnjivih portala bez impresuma (podataka o vlasništvu i uredništvu), u kojima nadugačko i naširoko hvali vlast, te istovremeno napada opoziciju. Naravno, Vranješ ništa ne radi za džabe, pa je tako uz mjesto profesora na FPN-u i savjetnika Milorada Dodika, razgranao porodičnu manifakturu u okviru Univerziteta. Vranješova supruga Jelena instalirana je u banjalučki Rektorat da, kao pripravnik, savjetuje rektora. Jelenina majka radi sa zetom na FPN kao šef studentske službe, a prema nezvaničnim informacijama, i rođak Vranješeve punice radi kao vozač sadašnjeg dekana FPN-a Zdravka Zlokape.

Takođe, tu je i poznati analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković, koji već godinama služi SNSD-u. Kako saznaje naš portal, Anđelković je bio dugo na platnom spisku Radio televizije RS. Tako je za svoj rad redovno dobijao izdašnu sumu novca koju su obezbjedili poreski obveznici plaćajući RTV pretplatu.

Kada govorimo o javnom servisu kao glavni „stručnjaci“ koje je vlast obezbjedila putem RTRS-a su Miroslav Lazanski i Mato Đaković. Lazanski je na RTRS-u angažovan od marta 2016. godine sa autorskim ugovorom za emisiju “Lazanski direktno”, za šta je mjesečno plaćen 1.600 KM. Sa druge strane, Đakoviću, zaposlenom u RTRS-u od juna 2016. godine, u prosjeku su plaćali 1.718 KM mjesečno, uz obračun minulog rada i toplog obroka.

Ipak, ovo je samo sitnica u poređeno na ostale nagrade koje su dobijali Đaković i Lazanski za svoje usluge. Tako je, prema riječima naših sagovornika, Đakovićeva ćerka zaposlena u Telekomu RS, odnosno m:telu, i to na insistiranje vrha SNSD-a, a sam Đaković je, kako tvrde, dobio 300.000 KM kao nagradu za poslove koje je obavljao za vlast u RS.

Nastavak istraživanja čitajte OVDJE

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)*

Close