Najbolja arhitektonska rješenja BiH izložena u Trebinju

Najbolja arhitektonska rješenja BiH izložena u Trebinju

Godišnja izložba radova članova Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini "Kolegium artistikum 2018" (Collegium artisticum) večeras je drugu godinu zaredom otvorena u trebinjskom Kulturnom centru. 

Foto: Direkt

Na izložbi, koja je u Trebinje došla odmah nakon zvaničnog otvaranja u Sarajevu, predstavljeno je 18 najznačajnijih i najuspješnijih radova iz oblasti urbanizma, arhitekture i dizajna, od ukupno 57 radova koliko je bilo u široj konkurenciji.

Foto: Direkt

U pitanju su tematski i funkcionalno raznovrsna rješenja - od rekonstrukcija sakralnih objekata i spomeničkih kompleksa, preko stambenih zgrada, hotela i vila do porodičnih kuća.

Ninoslav Ilić (Foto: Direkt)

Radove je selektovao tročlani međunarodni žiri, a prema riječima jednog od članova Asocijacije bh. arhitekata Ninoslava Ilića, učešće na izložbi nagrada je sama po sebi. Prošle godine na izložbi su se našli i njegovi radovi. Ilić smatra da su ovakve stručne izložbe od posebnog su značaja za Trebinje.

„Upravo zbog bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa našeg grada, ali i zbog važnosti da se razgovara o aktuelnoj problematici u arhitekturi. Nadam se da će ova izložba otvoriti i određena pitanja iz ove oblasti i  da ćemo imati priliku da prepoznamo neke pozitivne primjere kako se u gradovima našeg okruženja radi“, rekao je Ilić.

Predsjednik Asocijacije arhitekata BiH Dario Kristić napomenuo je da je riječ o najvažnijoj godišnjoj izložbi radova iz oblasti arhitekture u BiH, sa tradicijom dugom više od 50 godina. Ovogodišnja izložba, istakao je on, akcenat je stavila na najbolja idejna rješenja.

Izložba će biti otvorena do 14. septembra.

Close